Кампанията на детска градина „Дъга” за спасение на зрението на 3-годишното момиченце е част от проекта „Доброто продължава”

Кампания под мотото „Светлина за Лилия” обедини деца, учители и родители на ДГ „Дъга”, които стартират поредната си благотворителна инициатива за спасение на зрението на 3-годишното момиченце.

Лилия е дъщеря на дългогодишния учител от детската градина Марина Козарева и е дълго чакано дете. Родена е три месеца преждевременно с диагноза „Ретинопатия на недоносеното”. Има брат близнак, който няма този проблем. Наесен момиченцето ще постъпи в първа група, заедно с братчето си. С двете си деца на работа се връща и майка им.

„Направихме филмче за историята на Лили, което разпространяваме в социалните мрежи с призив за набиране на средства за лечението й. Показахме го и на родителските срещи в детската градина. През април ще направим концерт в “Грандхотел Пловдив”, а всяка група ще изработи изделия за благотворителен базар”, разказа директорът на „Дъга” Дима Симеонова.

Кампанията всъщност е част от проекта „Доброто продължава”. В края на миналата година малчуганите от детската градина събраха средства за два климатика на Дома за възрастни хора „Василий Велики”. По Коледа хлапетата зарадваха обитателите на дома с хранителни продукти на стойност 500 лева, набрани от продажба на измайсторени от тях картички и сувенири, както и с празнична програма.

До момента момиченцето е претърпяло няколко сложни операции в Белгия. Премахнати са лещите й. Детето успява да види светлината и това дава надежда на нейните родители.

На всеки 6 месеца те водят Лили на прегледи в Истанбул при проф. Хюсеин Йетик. Той успява да смъкне 20-те й диоптъра на 17. В един момент майката забелязва обаче, че дясното око е с по-различен цвят от лявото. Оказва се, че ретината е отлепена и надеждата момиченцето да вижда вече дава само лявото око.

Средствата, от които се нуждае семейство Козареви, са за системните прегледи и престой в Истанбул, както и за очила по поръчка, за помощни средства да бъде самостоятелна и за бъдеща операция за имплантиране на леща.

„Когато Лили види светлина, тя се усмихва. Случи се и на третия рожден ден, щом запалихме фойерверките. Благодаря на колегите! Вярвам в доброто”, казва майката на Лили.

Банкова сметка

 IBAN: BG58 UNCR 7000 1523 1718 87

УниКредит Булбанк

Титуляр на сметката: Лилия Иванова Козарева

https://facebook.com/DobrotoProdaljava

https://facebook.com/DetskaGradinaDaga

#ДобротоПродължава

#Дъга