Поп, рок и народни ритми огласиха вуза в навечерието на 8 декември

 

DSC_8168

България може да печели не само от културен, СПА и винен, от морето и планинските си курорти, но и от сватбен туризъм. Тази идея лансираха студенти от Аграрния университет на научна конференция във висшето училище.  Най-добрите разработки на бакалаври от различните факултети бяха включени в програмата за презентации. Новобрачни двойки са готово да пропътуват стотици, даже хиляди километри, за да си кажат заветното „да” по най-уникалния начин на нетипично за подобна церемония място. Младежите проявяват все по-голяма изобретателност в желанията си и въпреки че сватбите като цяло намаляват, интересът към нетрадиционните ритуали расте, категорични са студентите. Според тях страната ни има невероятни кътчета, които могат да заинтригуват новобрачни двойки от страната и чужбина и така да се развие обособеният вече като отделен сегмент на туристическия пазар.

Изследване на хранителни продукти, създаване на нови породи и нови средства за обработка на биомаса, оценка на нови сортове и на ботаническия архив на университета, както и генетични генетични изследвания презентираха участниците в студентската  конференция. Изследванията им, оформени като научни статии, ще бъдат публикувани в сборника с научни трудове на Аграрния университет, обясни ръководителят на проекта за студентско научно творчество доц. Атанас Бочуков.

Поп, рок и народни ритми огласиха висшето училище в навечерието на 8 декември.  Въпреки че тук се обучават кадри за аграрната наука, се оказа, че студентите са и арт таланти. За трети пореден път музиканти, певци и танцьори показаха уменията си в деня на студентското художествено творчество.

”Не съм очаквал, че ме имали такива дарования. Чудя се как не са влязли в музикалната академия. Всяка вечер след лекции остават да репетират. Университетът отпусна средства и купихме барабани, йоники, уредби”, щастлив е ръководителят на проекта за художествено-творческото направлене доц. Тодор Бабриков.  Освен музика и танци, в аулата на висшето училище прозвучаха авторски есета и стихотворения на бакалаврите аграрници.

Студентите спортисти също представиха постиженията си в рамките на проекта за младежко творчество.

Класираните на първите три места в отделните направления получиха награди от по 100, 120 и 80 лева.