Диана Георгиева (вдясно) с бившите си учители.

„Изричай само правата дума! Помни, че път се проправя с ходене”, съветва учениците си Диана Георгиева – възпитаник на Руската и 30 години преподавател по история

Диана Георгиева (вдясно) с бившите си учители.

„За първи път съм неподготвена. И то на такъв повод. Благодаря за признанието. Завършила съм тази гимназия, вече 30 години преподавам в нея и край мен са минали най-добрите деца на България!”.

Признанието е на учителя по история Диана Георгиева, изречено от сцената на Дома на културата преди час, когато бе наградена за приноса си в отстояване и развиване на традициите на ЕГ „Иван Вазов”. С празничен спектакъл елитното училище отбеляза своята 60-годишнина. Георгиева беше толкова изненадана да чуе името си, че се наложи на бегом да се качи на сцената, за да получи плакета, присъден от Обществения съвет на училището. Самата тя е възпитаник на Руската гимназия и тази вечер имаше уникалния шанс да се срещне отново с някогашните си учители – физичката Вера Минкова, Людмила Кочанова по география, Лалка Недева по руски, които не пропуснаха юбилея.

„Като преподавател се оказах в интересна ситуация, защото моите учители вече бяха мои колеги, а след време моите ученици влязоха в ролята на преподаватели заедно с мен. Обичам да работя с млади хора и съм сигурна, че успявам да ги направя по-добри. Българинът трябва да бъде убеден, че всичко зависи само от него”, разказа пред „Уча в Пловдив” Диана Георгиева.

Директорът Вихра Ерамян се върна в годините назад с уточнението, че забравени имена няма, но че по-важно е да се съхранят делата. „Вярвам, че ЕГ „Иван Вазов” ще бъде емблема на честта, защото училището стана мечта за най-успешните”, каза Ерамян.

Към настоящите и бивши ученици и учители се обърна и кметът Иван Тотев:

„За мен като кмет е гордост Пловдив да има училище, което поддържа толкова високо ниво. С директор в лицето на Вихра Ерамян можем да сме сигурни в доброто бъдеще, защото духът на училището задължава”, заяви градоначалникът и добави, че и занапред общината ще подкрепя гимназията.

Празникът възкреси духа на дългогодишния директор Марияна Димитрова, изградила европейския облик на училището. Още преди членството на страната ни в ЕС тя въвежда, наред с руския, чуждоезиково обучение по английски, немски, френски, испански и италиански. Препълнената зала се върна няколко години назад, за да чуе част от обръщението на Димитрова към абитуриентите от випуск 2016, докато на мултимедийния екран вървяха нейни снимки от знакови събития.

„За нея училището беше болката отляво, за която няма лек”, призна Александър Колев от випуск 2017, след което запя емблематичната песен на Васил Найденов – „Искам да докосна пръстите й пак, но не зная просто как…Тя бе любов”.

Семейството на Марияна Димитрова учреди фондация на нейно име, която ще подпомага и мотивира можещи ученици и учители. Съпругът на дългогодишната директорка Душко Гичев връчи грамотите на първите двама отличени след сериозна селекция – Адриана Вълева и Ирена Атанасова. Деветокласничките ще получават ежемесечна стипендия в рамките на учебната година. Той благодари на всички, които градят духа на гимназията, и обеща фондацията да разширява кръга на стипендиантите.

Архивни кадри върнаха зрителите в годините назад, когато се създава първата в страната Руска гимназия, а смесен хор от настоящи и съживени от миналото ученички със сини манти запяха училищния химн от 1958-ма – “Крутится, вертится шар голубой…”

Че кадрите на гимназията са не само в челните класации на състезания, олимпиади и матури, а са неподражаеми таланти, доказа музикалната разходка на различни езици. На сцената се качиха бивши и настоящи ученици, които показаха завидна певческа дарба. Емоционалният финал сложиха момичетата от “4Magic”. Две от тях – Елия и Валентина, залягат над английския и италианския в гимназията, наред с концертите. Магичните певици заложиха на фолклора и буквално разтопиха публиката с първия си сингъл “Вечеряй, Радо”, а след това и с “Полегнала е Тодора”.