Потенциално опасната мазилка от фасадата на сградата на Хуманитарна гимназия вече е свалена. След заповед на кмета Здравко Димитров служители на ОП „Жилфонд“ предприеха спешни действия по частично отстраняване на парчета от външната мазилка. Днес той бе на място и разпореди дейностите да продължат, за да се почистят всички външни стени на сградата, която паметник на културата. От общинското предприятие ще изготвят график за работа на смени, за да не затрудняват учебния процес.

Към извършените спешни мерки е и боядисването на вътрешните и външните стени на допълнителния корпус на гимназията, който не попада под Закона за културното наследство. Боядисване е допустимо и за останалата част – паметник на културата, но едва след обрушването на всички потенциално опасни елементи. За тази част от мерките има протокол от междуведомствена комисия към Министерство на културата, в който е описано, че може да се премахне компрометираната мазилка.

На огледа на място бяха също кметът на район “Централен” Георги Стаменов, заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, началникът на РУО Антоанета Пакова, директорът на Хуманитарната гимназия Емил Начев и директорът на ОУ “Княз Александър I” – Анета Вълева.

Сградата има строително разрешение и районният кмет е в готовност до месец да изготви необходимата документация за стартиране на процедура за изпълнител на цялостния ремонт на сградата. Здравко Димитров потвърди, че община Пловдив търси активно съдействие от държавата за отпускането на необходимите средства.

Припомняме, че преди няколко седмици родители протестираха на сесия на Общинския съвет и представиха скандални снимки, от които се вижда, че от фасадата на сградата вече се откъртват камъни, че паркетът в класните стаи е изпочупен, вратите са изгнили, по стените се е образувал мухъл, а централното стълбище е “изядено”.

Учители и родители пуснаха петиция във фейсбук с искане сумата от 6,5 млн. лева за основен ремонт на сградата, в която се помещават Хуманитарна гимназия Св.св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“, да бъде планирана в бюджета на община Пловдив за 2022 година.