Поне договорихме бензина на пътуващите учители, коментира областният председател Петрана Калоферова

Лидерът на СБУ Янка Такева се срещна през уикенда със синдикални председатели в Хисаря
Лидерът на СБУ Янка Такева се срещна през уикенда със синдикални председатели в Хисаря

 

Синдикатът на българските учители скочи срещу орязания бюджет за средно образование, който ще стопира подобряване на качеството на обучение, квалификацията на учителите, модернизация на базата и масово въвеждане на информационните технологии.

„41 млн. лева не достигат за образованието, вместо да увеличаваме средствата, ние режем. Абсурдно е полицаят да струва повече от учителя”, коментира лидерът на СБУ Янка Такева на среща през уикенда със синдикални председатели в Хисаря. Въпреки настояването за увеличение на единния разходен стандарт за издръжка на ученик с 15%, заложеното увеличение е едва с 1.3 на сто, което е средно 10-12 лева за отделните общини. Пловдив попада в първата група общини и в момента директорите получават по 1300 лева на калпак след завишението от 1 септември. От началото на новата календарна година парите ще скочат минимално. 18 лева повече се дават на Спортните училища, които ще взимат по 2328 лева. 3308 се падат на децата от Музикалните.
„Парите за целодневната организация н средищните училища ще стигнат едва до 30 май. Какво става след това със заплатите и отпуските на персонала? На 5000 души в страната има опасност да бъдат прекратени трудовите договори”, алармира още Такева. Утехата е, че се заделят 2.7 млн. лева за транспортни разходи на пътуващите учители.
Председателят на СБУ за Пловдивска област Петрана Калоферова уточни, че 40 на сто от учителите в малките насалени места на региона пътуват от Пловив. Занапред те ще могат да се придвижват не само с междуградските линии, но и със собствен транспорт, като ще им се изплащат 100% от разходите за гориво на личните автомобили.
„Това не е прищявка, защото има големи проблеми с разписанието на автобусите, някъде правят само един курс и колегите търсят всевъзможни начини за придвижване, губят излишно време, вместо да си подготвят уроците”, коментира Калоферова. Синдикатът е извоювал също минимум по 20 лева на месец за директори, класни ръководители и възпитатели, които работят с деца със СОП.

Деляна ЛУКОВА