12-класници от Френската преминаха на онлайн обучение заради заразен ученик, учител по история СУ “П. Евтимий” и 2-годишно дете от ДГ “Елица” също са положителни

Синдикатът на българските учители обяви фонд „Не си сам в COVID-19”. Средствата в него са събрани от членски внос. Целта е да бъдат подпомогнати еднократно с не по-малко от 150 лева заразените учители, на които се наложи да бъдат приети в болница.

Лидерът на синдиката Янка Такева информира, че са при актуализацията на бюджета са договорени до края на годината допълнително 20 млн. лева за образование, като по-голямата част от средствата ще отидат за закупуване на уреди за пречистване на въздуха в класните стаи. Допълнителни средства ще бъдат насочени към учебните заведения и за подобряване на училищната среда.

Зрелостник от Френската гимназия е с положителен тест за Covid – 19. Ученикът е без симптоми, но е изолиран у дома. Това налага паралелката, от която е 12-класникът, да бъде поставена също под карантина. От вчера класът се обучава от разстояние в електронна среда. Извършена е извънредна щателна дезинфекция на повърхностите в класната стая и общите помещения. Информирани са родителите и контактните лица от училището.

Учител по история от СУ “Патриарх Евтимий” също е с положителен тест, информират от областната администрация. Преподавателят води учебни часове в петите класове, но не се налага карантиниране.

Ученик от прогимназиален етап на СУ “Константин-Кирил Философ” е карантиниран от РЗИ като контактен на болни родители.

2-годишно дете от ДГ “Елица” също е диагностицирано вчера. То е посещавало за последно детското заведение на 9 октомври. Групата и персоналът ще бъдат поставени под карантина. Връчено е предписание от РЗИ на директора на градината.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова каза днес, че в момента в страната има 144 учители и 142 ученици, заразени с коронавирус. 63 са паралелките под карантина.