Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа подписаха Споразумение за научно-технологично сътрудничество между двете страни за нов десетгодишен период. Това стана на официална церемония в МОН, а договорът влиза в сила от днес.

Министър Вълчев благодари на посланик Мустафа за доброто сътрудничество през годините и за подкрепата й за българското образование и наука. Той отбеляза, че благодарение на Българо-американската комисия за академичен обмен „Фулбрайт“ двете държави си партнират успешно вече три десетилетия.

Министърът подчерта, че съдействието, което САЩ оказва на българските неделни училища там, е от изключително значение. Той допълни, че признаването и включването на езиковия тест по български език в програмата “Сертификат за двуезичност” е жест, който България цени, защото дава предимство на учениците от неделните училища при кандидатстване в университет.

„Българските учени имат нужда да работят заедно със своите американски колеги, за да продължат да постигат добри резултати и да се интегрират още по добре в световната наука“, каза още министър Вълчев.

В своето приветствие посланик Мустафа отбеляза, че успехите на съвместните научни проекти и академични инициативи са най-добрите доказателства за доброто партньорство. Водещи български учени работят в екипи от най-добрите научни организации в САЩ и постигат сериозни резултати в сферите на космическите изследвания, инженерните науки, физиката и химията, математиката и биологията.