Студентският съвет организира еко акция, преподаватели дадоха указания как да отглеждат новите видове

Сатенен орех добавиха към многообразието от дървесни видове в двора на Аграрния университет студентите на висшето училище. В акция на Студентския съвет по повод Деня на Земята бяха посадени 7 фиданки, а гл. ас. Валентин Панчев даде указания как да се отглежда новият вид. Ликвидамбърът, както е известен сатененият орех, е устойчив за нашите климатични условия и е с ефектна есенна багра в червено, обясни той. Другите имена, с които е популярен, са американски сторакс, лешников бор, червена дъвка, алигаторно дърво. То има плитка коренова система и трябва да бъде засадено през пролетта, тъй като корените отнемат 3 до 4 месеца, за да се възстановят от шока от пресаждането, поясни още гл.ас. Панчев. Семената притежават крилца и служат за храна на катерици, а смолата, която се получава от кората му, се прилага в медицината, за направата различни кехлибарени изделия или само на дъвка.

След залесителната акция студентите поставиха и 5 дървени къщички за пчели и насекоми. Проф. Вили Харизанова – преподавател от катедрата по ентомология, обясни на каква височина се поставят къщичките, чиято цел е да осигурят на пчелите и насекомите къде да се приютят и запазят своя си вид .

Аграрният университет получи покана да стане пълноправен член на Асоциация „Български пипер“. На среща между председателя Георги Василев  и зам.-ректора доц. Боряна Иванова бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в посока нерешените проблеми в производството на пипер.