„Скринингът е с цел максимално дълго децата да се обучават присъствено“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов

Едва 20% от родителите са дали мнението си дали децата им да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове в анкетата, която бе изпратена от МОН. Позициите са разделени приблизително наполовина „за“ и „против“. За да има ясна картина за системата на образованието, е необходимо да бъдат тествани поне 70% от учениците.

„Информацията стигна до родителите по грешен начин. Антигенните тестове бяха решение, което считахме, че ще помогне с цел да задържим по-дълго време учениците присъствено. Още повече, че предстоят национални външни оценявания и матури“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ днес. Той уточни, че провеждането им цели ранно установяване на безсимптомни болни, които да бъдат изведени от системата. По думите му обаче се е стигнало до комуникационна грешка и родителите са разбрали неправилно, като сметнали, че този ход е с цел затваряне на училищата.

Вчера  родителски организации са се срещнали с представители на МОН и МЗ, за да поставят въпроси относно целта на скрининга.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обобщи отговрите на най-често повтарящите се въпроси и увери, че тестовете на учениците евентуално ще се правят от медсесестрата или лекаря в учебното заведение. Другата възможност е от външни специалисти.

„Те знаят много добре как да бръкнат в нос, включително и на дете. Да, не е приятно, но не носи здравен риск“, уточни доц. Кунчев и добави, че това е доброволен акт. Този скрининг касае само училищата, въпреки че на места са били пуснати анкети и в детски градини и ясли.

“Целта е да хванем ранни безсимптомни случаи, така, както го правихме и с учителите”, каза доц. Кунчев. До момента  с антигенни тестове са изследвани общо 29 434 заети в образователната система, като положителни са само 57 от педагозите и 17 от непедагогическия персонал.

В отговор на въпросите защо антигенен тест, а не за антитела, той обясни, че информация кои деца вече са преболедували не би имала стойност предвид целта на  евентуалното масово изследване.