За посланици на добра воля на "Световен образователен форум" бяха обявени Анна-Мари Виламовска - секретар на президента Росен Плевнелиев (с черната риза),Брайън Кларк от Университета Урочестър (крайният вляво) и зам.-кметът Стефан Стоянов.

Никой няма монопол над новите идеи, казва директорът на „Световен образователен форум България” Мария Гайдарова

За посланици на добра воля на "Световен образователен форум" бяха обявени Анна-Мари Виламовска - секретар на президента Росен Плевнелиев (с черната риза),Брайън Кларк от Университета Урочестър (крайният вляво) и зам.-кметът Стефан Стоянов.
За посланици на добра воля на “Световен образователен форум” бяха обявени Анна-Мари Виламовска – секретар на президента Росен Плевнелиев (с черната риза),Брайън Кларк от Университета Урочестър (крайният вляво) и зам.-кметът Стефан Стоянов.

Само 16.6 на сто от българските учителите са съгласни, а 2.9% са напълно съгласни, че учителската професия се ползва с уважение. Това сочат данни от международното изследване TALIS на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани днес в презентацията на председателя на „Световен образователен форум България” Мария Гайдарова. 130 университетски преподаватели, експерти и представители на Регионални инспекторати и общини, директори на училища и детски градини от всички области на България,  представители на социалните  партньори в образованието дебатираха предизвикателствата пред образователната система на международна конференция в хотел „Империал”.

В последното изследване ТАLIS са участвали 34 държави от 5 континента. Наред с Латвия, Естония и Словакия, ние се нареждаме сред държавите с най-висок процент жени – 81. Тази феминизация означава ниско заплащане. Средната възраст на учителите е друг притеснителен факт – 47 години, при 43 за участващите в проучването страни. 22 години е средният професионален опит на българските учители, което ги прави най-опитните при средна стойност 16.

„Това е чудесно, от една страна, защото имаме добри професионалисти, които знаят как да работят, но от друга страна всяка една промяна и иновация среща съпротива. Защо, ако нещо работи, трябва да го променяме? Това е естествен процес и е пряко свързан с реформата в образованието, със закона, който предстои да влезе, със стандартите. Всичко би се случило по-лесно и ефективно, ако имаме учители с по-голяма мотивация. Никой няма монопол над новите идеи. Този свят, който познавахме преди 10-15 години е абсолютно различен и, ако вие накарате едно дете да напише какво е направило през ваканцията, например, може би ще получите отговор: „Ако имахте моя фейсбук, щяхте да разберете”. Така че трябва да се стремим да изграждаме ценностна система у децата чрез средствата, които са им познати. Затова е необходимо да се променяме, да погледнем през техните очи”, каза в презентацията си Мария Гайдарова.

Организаторите от фондация „Световен образователен форум България” връчиха отличията „Посланици на добра воля“ на секретаря на президента за иновационна политика и здравеопазване Анна-Мари Виламовска, заместник-кмета по образование Стефан Стоянов и на Брайън Кларк – представител на Университета Уорчестър – Великобритания.

Сред специалните ключови говорители бяха д-р Лидия ван Рийтшот – директор на Световен образователен форум, която е била директор на иновациите в Холандското министерство на образованието и правителствен съветник. В момента тя е председател и на борда на гуверньорите на Международната Монтесори асоциация.

„Ако станете членове на Световния образователен форум, вие ставате част от световното лоби и трябва да гарантирате приобщаване така, че всички деца да получат еднакво образование, независимо дали са бедни или богати. В Холандия имаме 500 училища и 100 посланици на добра воля”, обърна се към българските си колеги Рийтшот.

obrazovatelen_forum_7