Обявените места за текущото класиране в общинските детски заведения бяха 227

Само 100 от желаещи 729 малчугани намериха място за ясла или детска градина, показват резултатите от проведеното второ за тази година текущо класиране. Най-голям брой (553 деца) са кандидатстващите за яслените групи. Кандидатите за прием в първа възрастова група е 126, във втора – 31, в трета подготвителна – 18 деца и само едно за четвърта група.

Те се състезаваха за обявените 227 места. Причината за малкото приети е разминаването между желанията на родителите и наличието на свободни места, поясняват от общината. От подадените заявления 53 са на деца, които вече са записани, но желаят преместване.

Увеличава се броят на кандидатстващите за прием в първа група, тъй като родените през януари и февруари 2018 г. вече могат да подават заявления, защото са навършили 3-годишна възраст.

Класираните следва да се запишат при директорите на детските градини и ясли до 5. март, като родителите трябва да представят необходимите документи за доказване на ползваните критерии. Критериите, свързани с адресната регистрация на децата, се проверяват автоматично.

След 19. март ще стартира кандидатстването за родените през 2018 година, които предстои да постъпят в първа възрастова група през учебната 2021/2022 г. Първото основно класиране ще се проведе на 13. май, а приемът на класираните на него деца ще е от 15. септември.

Важно за родителите, които са кандидатствали за яслените групи и им предстои прием в детските градини, е да знаят, че трябва да използват вече регистрираните си профили. Необходимо е само да актуализират данните си и да добавят новите заявления, съгласно приетите от началото на 2021 година правила.

 

Следващото текущо класиране е на 18 март. Свободните места ще бъдат обявени до 8. март.