Автори на проекта са Иван и Джулиана от първата паралелка с профил „Софтуерни и хардуерни науки” на СУ „Проф. Асен Златаров” в Първомай

 

„Ако не се намирате в район, където COVID-19 активно се разпространява, или ако не сте пътували в някой от тези райони или не сте били в близък контакт с някой, който има симптоми, чувства се неразположен или е бил в рисков регион, шансовете ви да се разболеете в момента са много ниски… Маската трябва да се отстрани без докосване на предната част, а след това ръцете да се измият старателно с топла вода и сапун”.

Тази и друга полезна информация, свързана с пандемията COVID-19, са събрали в сайта #ОСТАНЕТЕВКЪЩИ ученици от СУ „Проф. Асен Златаров” в Първомай. Сайтът е изработен от Иван Иванов и Джулиана Иванова от първата паралелка с профил „Софтуерни и хардуерни науки”. Десетокласниците работили в облака, подкрепени от преподавателите си по български език – Красимира Хубинова, и по информационни технологии – Татяна Попова. Какво представлява коронавирусът, здравна информация, съвети за безопасност и превенция – всичко това е събрано и качено на платформата, където има даже напътствия към родителите как да предпазват децата си. Дават се отговори на най-често задаваните въпроси, свързани със заболяването, както и последни данни за пандемията в световен мащаб с обозначения на картата на света. За да разнообразят съдържанието, те предлагат и приятни алтернативи за времето, в което сме принудени да стои у дома. В категорията „Помощни ресурси” учениците са качили видеоматериали за йога практики, както и рецепти за чийзкейк и картофена яхния.

„Идеята да възложим изработването на сайт ми дойде съвсем спонтанно, тъй като подобно задание е ярък пример за проектно базирано обучение, развитие на функционалната грамотност, прилагане на компетентностния подход, и то по тема от реалния живот, която вълнува буквално всеки един човек. Щастлив съм, че децата откликнаха и се справиха само за един уикенд под напътствията на двамата колеги”, обясни директорът на училището Чавдар Здравчев.

Иван и Джулиана били толкова запалени и подхождали така отговорно към проекта, че се опитвали ежедневно да актуализират данните в сайта, черпейки информация от сигурни източници.