Автори са 11-класниците Мариян Томов  и Николай Кръстев, които получиха  наградата си от министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков

Сайт с упражнения и анимации за насърчаване на физическата активност и с възможност за замерване на индекса на телесната маса донесе на единадесетокласници от Професионалната гимназия по електроника и електротехника първо място в  националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Организатори са Министерство на здравеопазването в партньорство с МОН, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, Държавна агенция за закрила на дететето, Български младежки червен кръст и Световната здравна организация в България.

Сайтът, разработен по проект на Мариян Томов и Николай Кръстев, съдържа страница с упражнения и анимации към тях за промотиране на физическата активност, страница за замерване на индекса телесната маса, на калориите на приетите храни и изгарянето им според степента на активност. Гимназистите добавили и страница за влиянието на съня върху здравето на тийнейджърите, както и страница с информация за превенция на забовлявания при тийнейджърите. Ръководител на проекта е Здравка Георгиева, старши учител по информационни технологии, в екип с Марина Петрова – старши учител по български език и литература, и инж.Тодорка Добрева – учител по програмиране.

„Сайтът е достъпен до всички 1000 ученици през сайта на гимназията, за което е подадена информация през Sholо. Проведохме и двупанелни дискусиии за здравословно хранене и физическа активност, заснети са кратки видеа по проблемите, отпечатана е и брошура със съвети и препоръки, която се разпространява в Деня на отворените врати и по време а други наши инициативи. Разработена е анкета за родители и гости на училището, в това число и 7-класници, които ни посещават в рамките на кариерно ориентиране. Те дават отговори на петте въпроса и получават брошура. Целта ни е да насочим вниманието на учениците от всички класове към това колко е важна физическата активност. Затова Мариян и Николай са разработили и предложение за тийн меню“, пояснява директорът инж. Камелия Стоянова.

На тържествена церемония в Град хотел София министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков връчи награди на отличените проекти.

Във втората фаза на конкурса бяха класирани 41 проекта на ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Те получиха грамоти и предметни награди.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.