„Медицина“ остава най-желаната магистърска специалност, 6 жени ще се борят за място

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470. През 2022 г. общият брой на кандидатите е бил 1675.

Най-предпочитаната магистърска специалност продължава да бъде „Медицина“. Кандидатите са 674 – 461 жени и 213 мъже. Ръстът е със 70 повече от предходната година. Заявеният държавен прием е 150, като университетът приема равен брой момичета и момчета. Според предварителни прогнози 6 жени ще се състезават за място, докато при мъжете съотношението се очертава 3:1.

„Дентална медицина“ са посочили като първо желание 343 кандидати – 245 жени и 98 мъже. Заявеният държавен прием е 100.

Желаещите за „Фармация“ са 226 – 183 жени и 43 мъже. И при тази специалност държавният прием е 100.

Кандидатите за „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ полагат изпит по биология и химия на 1. юли. Той е с продължителност 4 часа и без прекъсване. Изпитният вариант ще бъде изтеглен от кандидат-студент в първа аудитория на Аудиторния комплекс на висшето училище. Името му ще бъде определено чрез томбола измежду разпределените в залата.

217 е общият брой на кандидатите за факултет „Обществено здраве“. Двойно повече от миналата година са желаещите да учат за акушерки – 47, както и за лекарски асистенти – 35 жени и 10 мъже. 125 са подали документи за специалност „Медицинска сестра“.

Общият брой на кандидатите за специалностите в Медицинския колеж е 490 – 387 жени и 103 мъже. Най-много са желаещите за „Медицинска козметика“ – 147, което е с 45 повече от предходната година. Държавният прием е 25. Следва „Рехабилитация“ – 108, с 20 повече от миналата година. Приемът е 45. С по 10 повече от миналата кампания са кандидатите за помощник-фармацевти – 86, и за зъботехници – 59.

Кандидатите за бакалавърските специалности „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и за професиите от Медицински колеж (ОКС „Професионален бакалавър“) се явяват на писмен изпит по етика, който ще се проведе на 3 юли. Той е с продължителност 2 часа. Кандидат-зъботехниците държат изпити по етика и скулптиране (5 юли, 5 часа).

Желаещите да учат „Управление на здравните грижи“ (ОКС Бакалавър) полагат писмен изпит по социална медицина и здравен мениджмънт, който ще се проведе на 4 юли. Той е с продължителност 2 часа. Подалите документи са 42, а държавният прием е 25.

Балообразуването за магистърските специалности „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ е сбор от оценките от ДЗИ по български език и литература и утроените оценки от конкурсните изпити по биология и химия. Максималният бал е 42, а минималният за участие в класирането – 24.

За бакалавърските специалности балът се формира от оценката от ДЗИ по български език и литература и утроената от конкурсния изпит по етика. Максималният бал е 24. 30 е максималният бал за специалност „Зъботехник“ като сбор от оценките от ДЗИ по български език и литература, конкурсния изпит по етика и утроената оценка от изпита по скулптиране.

24 е максималният бал и за „Управление на здравните грижи“ (бакалавър), като балът се образува от утроената оценка от състезателния изпит и оценката от държавните изпити в дипломата за висше образование.

Класирането за всички специалности от ОКС магистър, бакалавър и професионален бакалавър се извършва за жени и за мъже по първата желана специалност, посочена в състезателния картон и по низходящ бал. Принципът се запазва и при следващи класирания – с приоритет по първа желана специалност.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.