Вицепремиерът Марияна Николова, кметът Здравко Димитров и студенти от Южна Африка се включиха в ритуала по зарязване в базата на университета в Брестник

Здраве, берекет и реколта с добро качество. Това пожела Царят на лозята за 2020 година на Аграрния университет инж. Ламбрин Топузлиев. Ръководителят на учебната винарска изба към университета, единствената в България, която работи по различни експериментални проекти и популяризира стари български винени сортове грозде, бе коронясан на ритуала по зарязване в базата на вуза в село Брестник. Легендите носят, че първото пожелание на новия стопанин на лозята се сбъдва винаги. Отец Мирослав благослови начинанието.

С огромен ентусиазъм лозарските ножици хванаха вицепремиерът Марияна Николова и кметът Здравко Димитров, които бяха гости на ритуала. В масивите влезе и ректорът проф. Христина Янчева, която точно след седмица ще се явява на избори за следващ мандат.

В зарязването се включиха и студенти от Южна Африка, които вече имат опит с българския обичай, понеже са третокурсници във висшето училище.

Бутиковата винарска изба на Аграрния университет е уникална за страната с това, че е експериментална. В момента се работи по проект, който да обследва влиянието на климата върху гроздето. Учените от висшето училище са се включили и в проекта “Възобновяване на стари български сортове”, които през следващите пет години ще бъдат водещи в родното винопроизводство.  Става дума за „Кокорко”, „Врачански мискет”, „Варненска гъмза” и „Мавруд” – бял и сив.

В учебната база на Катедра по лозарство се отглеждат над 450 сорта грозде и успешно се съчетават производствена, експериментална, учебна и научна дейност.