Победителите от кампанията ще получат официалния правописен речник, за 104 ученици ще има практическа граматика

640-420-nagrazhdavat-najdobrite-uchastnici-v-uchenicheskata-kampaniia-gramotni-li-sme

С официален правописен речник на българския език ще бъдат наградени на 28 април най-добре представилите се 3 училища от пролетния етап на кампанията „Грамотни ли сме?” Това се ЕГ „Иван Вазов“, МГ „Акад. Кирил Попов“ и СУ „Патриарх Евтимий“.

104 ученици с най-високи резултати ще получат като награда практическа граматика. Общо 700 ученици от 37 общински, държавни и частни училища свериха часовника си. Най-многобройни бяха 7-класниците, които се стягат за национално външно оценяване.

Целта на кампанията, организирана от общината и Центъра за подкрепа на личностното развитие, е да се провери нивото на грамотност на участниците, свързана с компетентностите, които трябва да са придобили в обучението си по български език до съответния етап. Всеки от тестовете е разработен по моделите на изпитните варианти за национално външно оценяване и държавен зрелостен изпит, като включват само въпроси от модулите, свързани с изучения материал по български език.

Разнообразните типове задачи от отворен и затворен тип провокираха участниците да покажат до какво ниво са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма в съвременния български книжовен език, обясниха организаторите.