Колегите, настанени в „Чайка“ 1 и 2, губят търпение. Обещанието за модернизация не се случи, алармират председателите на студенските съвети на Аграрния университет и на АМТИИ

Три пловдивски висши училища поставиха вчера началото на новата академична година. В пълен контраст с емоциите около старта, немалко студенти се жалват от условията за живот в общежитията. Проблеми в кампусите, които се стопанисват от вузовете няма – там условията са близки до хотелските. Но в блоковете, които са в актива на държавното дружество „Студентски общежития и столове“, времето като че е спряло, а обитателите са принудени да мизерстват в безобразни условия и обзавеждане от 70-те години на миналия век.

В комплекса край Аграрния университет, популярен като „Чайка“, са настанени студенти от различни висши училища. Младежи от ПУ, които не са се класирали за кампуса ала тризвезден хотел, живеят и в трите блока. „Чайка” 2 пък се ползва и от студенти на Аграрния, Техническия и АМТИИ. Базата е на подчинение на държавната фирма и вузовете не могат да инвестират в нея, тъй като не е тяхна собственост. Без резултат останаха многократните постъпки на Аграрния университет да му бъде прехвърлена, за да се стопанисва по-добре.

 „Уча в Пловдив“ се отзова на сигнал на бакалаври от Аграрния университет и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, които току-що са се настанили и са в шок от това, което им предлагат.

Председателите на студентските съвети на Аграрния университет – Христо Козаров, и на АМТИИ -Николай Гурбанов.

По думите на председателя на Студентския съвет в Аграрния университет Христо Козаров единствено „Чайка” 3 не се нуждае от ремонт. Блокът е стегнат основно преди няколко години. И трите блока са санирани, но в „Чайка” 2 все още се ползва общ санитарен възел на етажа, а „Чайка” 1 е с амортизирани мебели, които не си помнят годините. Ако изобщо може да се нарече мебел разбитият гардероб, боядисван неколкократно, олющената маса и мивка с мухъл по стената. Преди време били сменени само матраците, които обаче са поставени върху русенски легла с пружини.

„Колегите вече губят търпение, защото през ноември миналата година бяха одобрени близо 30 млн. лева за модернизация на общежитията в страната, но до момента няма инвестиран нито лев. Това бяха първите държавни целеви средства от 2008 г. насам, до чието отпускане се стигна след множество експертни становища, срещи, лобиране, обсъждания и дискусии, инициирани от Национално представителство на студентските съвети“, казва Козаров. И уточни, че в амортизираните корпуси се настаняват студентите с най-нисък успех. Въпреки многократните писма до управата на дружеството, резултат няма, а миналана година на място идвал дори изпълнителният директор Сергей Миланов.

Най-незавидно е положението на студентите от АМТИИ, тъй като вузът им не разполага със собствена леглова база и ползва единствено блоковете на „Чайки“-те.

„Не е нормално млади хора, които се обучават в сферата на изкуството, да живеят в подобни условия, камо ли музиканти да могат да репетират. Направо ни е срам да ги настаняваме“, коментира председателят на Студентския съвет на АМТИИ Николай Гурбанов.

През зимния сезон месечната такса за общежитие е 70 лева. С 5 лева по-малко се плаща за останалите месеци.

„Настояваме също за ремонт на Стол 1, който е в съседство с общежитията. Помещението е огромно и не се отоплява. Има нужда от боядисване, нови мебели и аспирация – сега дрехите ни се вмирисват при всяко влизане“, описва ситуацията Христо Козаров.

Повече комфорт искат и обитателите на общежитията „Марица”. От Университета по хранителни технологии всяка година заделят пари за поддръжката им, но не може да се постигне положение, което да удовлетворява младежите. Много от тях предпочитат да излязат на квартира и част от базата остава празна, което пък не оправдава инвестирането в нея.

Заради лошо състояние остава затворено общежитието „Димитър Благоев” до езиковите гимназии.

От цялата леглова база на вузовете най-модерна е тази на МУ и ПУ. Общежитията на Медицинския университет са със стаи с две легла и санитарен възел, като част от тях са оборудвани и с телевизор. Осигурено е 24 часа видеонаблюдение, достъпът е с магнитни карти. На разположение на студентите са две читални с по 120 места за самоподготовка, две библиотеки, спортни площадки, кафене, столова, парк и паркинг.

В кампуса на ПУ достъпът също е с магнитни карти, а модерно обзаведените стаи – с две легла и самостоятелен санитарен възел.