На работната среща на 10 януари ще бъдат обсъдени предложенията с акцент върху паралелките в STEM профили и специалности от професии с бъдещ недостиг на пазара на труда

Работна среща с училищните директори организира Регионалното управление на образованието във връзка с планиране и реализиране на държавния план-прием в 8 клас за учебната 2024/2025 година и допълнителния прием в 11 клас. Заседанието, на което ще бъдат представени правилата за планиране и предложенията за прием в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средни и обединени училища, ще се проведе на 10 януари в СУ „Любен Каравелов“.

Според инструкциите на МОН държавният план-прием трябва да е съобразен със заявките на работодателите и информацията на Агенцията по заетостта, а учениците да бъдат ориентирани и насочвани към специалности от профили и професии, които ще им позволят ефективно да се реализират на пазара на труда.

До 5 януари фирмите могат да отправят предложения за конкретни специалности, които да се изучават, предвид нуждите на компаниите. От РУО са изпратили писма до общините в областта, Тракия икономическа зона, национално представени работодателски организации.

Директорите на гимназии, средни и обединени училища трябва да изпратят в РУО мотивирани предложения относно броя на паралелките, учениците и специалностите за идната учебна година в срок до 16 януари. Ден по-рано предложенията следва да са въведени в информационната система за планиране и утвърждаване. Директорите на училища към Министерство на културата и Министерство на младежка и спората изпращат писмена информация в РУО за държавния план-прием  8 клас. А Математическата гимназия – за 5 клас. Обобщените от началника заявки ще се съгласуват с Комисията по заетостта към областния управител, след което ще бъдат представени за утвърждаване в МОН до 1 март.

И тази година МОН продължава политиката за намаляване на профилираните паралелки с прием след 7 клас за сметка на увеличаване на професионалните. Преди празниците министърът на образованието проф. Галин Цоков проведе среща с началниците на регионални управления, за да се уточни подходът при формирането им и процентното съотношение. Приоритет остава обучението в STEM профили и професии, както и специалности от Списъка на защитените, по които е налице очакван недостиг на пазара на труда. Общият брой на паралелките за Пловдивско е 217. Изискването е 62,15 на сто да са професионални паралелки, а 56.40%  – със STEM насоченост.

Седмокласниците, които ще завършат през тази учебна година в Пловдив и областта, са 6123.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.