Експерти събраха средства в подкрепа на ученици, чиито семейства са в затруднено положение заради пандемията

Дарителска кампания за осигуряване на интернет достъп на крайно нуждаещи се ученици от Пловдивска област организира Регионалното управление на образованието. В навечерието на Великден експертите от РУО събраха средства за 65 предплатени пакета за мобилен интернет 30 GB. Директорите на училища подали информация за деца, чиито родители са останали без работа в резултат на кризата или пък са принудени да излязат в неплатен отпуск, за ученици с един родител и от многодетни семейства. Днес училищните директори ще получат по график пакетите, с които ще бъдат подкрепени деца от 14 училища – СУ „Братя Миладинови”, СУ „Константин-Кирил Философ”, СУ „Симеон Велики”, ОУ „Райна Княгиня”, ОУ „Пенчо Славейков” – Белащица, СУ „Отец Паисий” и ПГСС в Куклен, ОУ „Отец Паисий” – Песнопой, ОУ „Хр.Смирненски” и ПГ „Петър Парчевич” в Раковски, СУ „П.Р.Славейков” – Кричим, ПГ „Тодор Влайков” – Клисура, ОУ „Хр.Смирненски” – Строево, ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – Костиево.

Доста училища организираха благотворителни акции за техника или пък самите те закупиха устройства със средствата от делегираните си бюджети. За немалко семейства обаче и плащането на интернет се оказва проблем, което станава повод за инициираната от РУО кампания.

Днес Министерски съвет реши, че училищата ще имат възможност да плащат за доставка на интернет свързаност по местоживеене на учениците, които по социални причини не разполагат с такава във времето на обучение електронна среда.