Швейцария се разходи из Столипиново. Подгответа от ЦДГ „Лилия” шашнаха ВИП гости с изпълнение на „Седнало е Джоре дос” и ориенталски танци

DSCF9156

Ромчета ще ходят на опера и балет от новата учебна година, а в училище и в детската градина ще развиват талант в различни ателиета по изкуства. Това е един от акцентите в проекта „Интегриран подход за социалното включване на роми”, който ще се реализира от септември в две начални училища, детска градина и медицински център. Планира се и строителство на две нови сгради – за образователен център Столипиново и за допълнителни кабинети към медицинския център в квартала.

Посещавала съм и други ромски общности в Европа, но останах впечатлена от резултатите, които са постигнали пловдивските педагозите в работата си с децата от малцинствата. Това заяви председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер, която днес се разходи из махалата, за да усети атмосферата на гетото. Въпреки че се наложи да прескача локви и да минава край препълнени казани, тя предпочете да походи пеша, докато лимизуните я следваха, и даже си направи снимка с мургави жители. Те съвсем не знаеха с кого се фотографират, но, разбрали че става дума за ВИП персони, решиха, че така може да им излезе късметът.

Криста Марквалдер разговаря с учители, деца и родители от СОУ „Найден Геров“, след което се увери в таланта на малчуганите от ЦДГ „Лилия“. Швейцарската делегация остана впечатлена и истински аплодира изпълнението на „Седнало е Джоре Дос”, с което се представиха облечените в народни носии бъдещи първокласници. Овации събра и изпълнението на ориенталски танц.

DSCF9148

С общ бюджет от 1, 077, 500 лева проектът е насочен към дейности в образованието и здравеопазването и цели да подобри достъпа на ромчетата до детска градина и училище. В двора на „Лилия” ще бъдат изградени две детски площадки, както и система за видеонаблюдение, за да се възпрепятстват вандалски прояви.

В сферата на здравеопазването ще се работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и за здравна профилактика и семейно планиране, обяснява ръководителят на проекта Севджан Муллабекир – експерт в общинския отдел „Бизнес развитие и международно сътрудничество“. Първата година всички услуги ще са безплатни.

Програмата е насочена към ромски деца между 3 и 10 години в големи български градове, като цели по-добрата им социализация, образование и интеграция и по този начин увеличи шансовете им за работа.  Именно това е успешният  модел, обясни посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева, която бе част от делегацията. Тя уточни, че в никакъв случай не може да се говори за нашествие на българи в страната на шоколада и часовниците. Българската общност наброявала 6270 души, които работели основно в банковия сектор, в международните организации в Женева, като лекари или в сферата на изкуството.

DSCF9154

Швейцарските гости поискаха да разберат какъв е броят на отпадащите ромски деца и на какъв етап са най-много – в детската гради, в предучилищна или начална училищна възраст или по-нагоре. Просветният експерт от район „Източен“ Стефка Симеонова обясни, че кризата настъпва, когато момичетата в 5-6 клас тръгват да се женят. Около 40 на сто от учениците остават извън класната стая именно след 4 клас.

DSCF9145