Три училища от Пловдивска област отправят поздрав по повод Василица в държавни институции и дипломатически мисии

Баница с късмети ще раздават на онлайн среща с посланика на Великобритания у нас Роб Диксън децата от ОУ „Васил Левски“ в село Караджово. За поредна година те са подготвили оригинални пожелания, но пандемията налага срещите по повод Банго Васил да се проведат във виртуалното пространство.

За тринадесета поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ организира посещения на деца от етноса с представители на държавни институции и чужди дипломатически мисии у нас. Институциите, потвърдили участие, са над 14, като сред тях са посолствата на Германия, Нидерландия, САЩ, Швейцария,  ЮАР, Испания, Дания, Белгия, президентството, различни министерства и представителството на Европейската комисия у нас.

Като традиционни участници в инициативата, учениците от групата „Фолклор на етносите“ в Караджово са изработили училищен календар с тазгодишното мото на училището “ЗаЕдно ново начало”. Той вече е изпратен като подарък на адреса на британското посолство в добавка със списание, изработено от децата в клуба, който обединява представители на всички етноси – български, турски и ромски.

Как се празнува Василица ще научи френският посланик у нас Флоранс Робин от учениците на ОбУ „Христо Ботев“ в Стамболийски. Децата от групата по ромски фолклор ще представят своята култура с танц. Едно от момчетата ще свири на тарамбуки, а другите са подготвили стихове и ще разкажат една от легентите за Банго Васил.

Третото училище от областта, което участва в кампанията, е ОУ „Кирил и Методий“ в Чешнегирово. Третокласници ще гостуват на министерството на културата  и са подготвили стихове и драматизация.