Христина Богданова, която е прапраплеменица, прие поканата на ОУ „Душо Хаджидеков“ в навечерието на 150-годишнината от гибелта на Дякона

Христина Богданова, сродница на Левски, показа днес малък кичур от косата на Апостола на пловдивски ученици, който се пази в семейството от поколения. Тя е една от двадесет и осемте живи родственици на Дякона по линия на сестра му Яна и нейния съпруг Андрей Начов, който е и верен съратник на Васил Кунчев. Двамата отглеждат девет деца, три от които са дъщерите им Гина, София и Елена, и имат поколение до наши дни. Христина е от рода на най-малката – Елена.

За пореден път Христина Богданова се отзовава на поканата да гостува на ОУ “Душо Хаджидеков. Приела и сега да се срещне с възпитаниците на преподавателя Галина Апостолова по повод 150-годишнината от гибелта на Иконата на българската свобода. С портрети на Левски в ръце, децата посрещнаха скъпия гост в читалище „П.Р.Славейков“, където бяха дошли и техни родители, любопитни да научат интересни и малко известни факти от живота и дейността му.

Христина разказа истории от детството на Левски, от по-късните му години, съхранени във фамилната памет, отбеляза, че една от големите му страсти е била пеенето и че имал изключителен глас. Най-много истории е чувала от своя дядо Андрей, който помнел баба си Яна. Васил бил 5-6-годишен и един ден, докато играел в бащиния им двор, попитал Яна знае ли какъв ще стане като порасне. Тя започнала да изброява: поп, даскал, търговец, но той все  отговарял отрицателно, а накрая казал: „Един Бог знае и аз!“

На многобройните въпроси на децата, родственицата на Апостола призна, че е благодарна на съдбата, тъй като във вените й тече от кръвта на националния ни герой. Затова винаги приема срещи като днешната с идеята да  съхраняваме през поколенията спомена за един от най-великите българи и заветите му.

„През цялата седмица творим дипляни, четем книги, правим презентации, рисуваме и тайно се надяваме поне малко да се доближим до тази свята личност“, казва Галина Апостолова.

Третокласниците й изпратиха родственицата на Апостола с погача и цветя и с обещание за нова среща.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.