Две фигури - сърце и книга, направиха с телата си и заснеха с дрон децата от ОУ "Райна Княгиня".

Христина Анастасова отправи благодарствено писмо към екипа на ОУ „Райна Княгиня”, педагогическите екипи в начален курс подготвят съвместно по випуски материалите за деня

„Много ми се иска да посеем нова мисъл, изпълнена с чувство на благодарност към учителите на децата ни, които в последните дни се превръщат в герои на нашето време. За кратък срок на тях им се наложи да пренастроят себе си, децата и нас самите на нова честота и това, повярвайте ми, им е коствало ужасно много време и отдаденост. Те приеха мисията и намериха решения за часове. И това трябва да се помни. Заради това, за мотивацията, упоритостта, търпението и безкрайната любов към професията те заслужават само респект и благодарност. Тази вечер моите аплодисменти са за вас, уважаеми учители. Бъдете здрави!”

Пожеланието е на Христина Анастасова – родител на ученик от ОУ „Райна Княгиня”. След като в продължение на две седмици тя става не само свидетел, но и участник в образователния процес, не закъснява и жестът й към учителите.

„В начален етап най-големият ни успех е, че за изключително кратък срок стартирахме работата на Google Classroom и синхронизирахме действията на учители, ученици и родители. Екипите в начален курс по випуски подготвят съвместно задачите и материалите за деня. Започна разработването и споделянето на презентации, тестове, като децата могат да видят веднага грешките си, след като ги решат. В часовете по „Човекът и обществото” се задават проекти, които изискват по-дългосрочна работа. Разработен е интердисциплинарен урок, включващ технологии и предприемачество, български език, изобразително изкуство, като децата трябва да изработят лапбук”, обяснява директорът Мария Гайдарова. Използват се и всички електронни ресурси – учебници и помагала, „Уча се”, Learning apps.

Учениците от прогимназиален етап използван активно Google Classroom и осъществяват видеовръзка чрез Google meet. Те били особено заинтригувани да правят споделена презентация, защото в реално време могат да работят всички заедно и да виждат какво прави другият.

„Това е промяна, за която работихме от години и очаквахме да се случи плавно. Оказа се, че в екстремни условия заедно успяхме да се мобилизираме и направихме качествен скок в образованието към неговата децентрализация. Не всичко е гладко все още, но си струва усилията. Най-важно сега е да опазим децата и себе си здрави, но съм убедена, че и след приключване на това изпитание виртуалните класни стаи ще се ползват активно. Нека не забравяме обаче, че технологиите са само средство, най-важен е учителят и споделеното днес лидерство с визия към бъдещето”, коментира Гайдарова.