Практиката за повишаване на ефективността на ограмотяването се прилага успешно в ДГ „Бреза“ по пилотен национален проект

Всяка сутрин заниманията на тригодишните малгучани в детска градина „Бреза“ започват с приказка. Родител или учител разказват увлекателна история в рамките на 5 минути. Хлапетата са настанени удобно на пъстри възглавнички, подредени в кръг.

От началото на учебната година детското заведение прилага успешната практика за повишаване на ефективността на ограмотяването. То е единственото от областта, което работи по пилотния национален проект „Утринна приказка“.  Идеята е до края на предучилищна възраст ролята на приказката във всяка група да придобива различни измерения. Пилотният проект бе представен на научно-практическа конференция за грамотността през октомври миналата година.

На вчерашното четене, когато Мария Тодорова-майка на дете от първа група, разказа приказката „Косе Босе“, присъстваха образователни експерти и кметът на район „Северен“, на чиято територия се намира градината. На финала децата трябваше да кажат на кой герой искат да приличат и с какво той им харесва.

„Когато децата растат във вълшебния свят на приказките, те са по-щастливи. Ежедневното четене на приказки обогатява речника, развива въображението и мисленето, допринася за емоционалното им развитие“, категорична е Нели Димитрова – директор на детското заведение.