Колко км би изминала за 30 минути лавината след земетресението в Перу, ако се е движила със 160 км/ч,  как се казват митичните основатели на Рим са част от въпросите в тестовете на 3-класниците

Ученицитe на възраст между 6 и 10 години учат заедно без учебници и домашни

18921010_1867876813473682_2475217860432160661_o

В училище „Мечта” учат щастливи деца, които обичат да откриват света. В това са категорични родителите на учениците, които успешно завършиха първата учебна година на школото, основано от създадения от тях Образователен кооператив. Убедени, че искат да осигурят различно обучение от това в масовото училище, семейства ентусиасти обединяват усилия и правят училище. Където заниманията са основани на принципите на свободното образование и самонасоченото учене. Учебният материал се представя чрез различни дейности – експериментиране, проектно-базирано учене и наблюдение на природата и заобикалящия ни свят. Целта е децата не просто да добиват информация, а да се научат да мислят, преценяват и анализират придобитите знания.

Коя от държавите не е съседна на Перу, колко км би изминала за 30 минути лавината след земетресението от 1970 в Перу, ако се е движила със 160 км/ч. Това са част от въпросите в теста на 3-класниците. В работните листове питанията към малчуганите са от типа на: „Как се казват децата, отгледани от вълчица и основали Рим?“, „Коя е била кралицата на Египет, когато Римската империя е завладяна?“, “Кое от следните не е характеристика на земетресение – скала на Рихтер, епицентър, хипоцентър, сеизмични вълни?“

Как се справят децата без учебници и домашни и как се развиват по избрани от тях теми, обяснява Виктория Червенкова, чието дете е преминало пилотната първа година. Училището набира още пет деца за наесен, стана ясно вчера в Деня на отворените врати.

16462962_1804164693178228_4424068219391591855_o

-Децата са се явили на изпити в различни общински училища, за да защитят съответната година, как се справиха?

-Невероятно добре. Без никакъв проблем. Без да вървим стриктно по програмата на МОН. Въпрос на личен избор на родителя е кое училище ще избере, за да запише детето си в самостоятелна форма на обучение там. Различните училища организират по различен начин изпитите в края на годината – и устно, и писмено. Пет деца на възраст от 6 до 10 години се обучаваха заедно и завършиха успешно подготвителна група, първи и трети клас. Предпочитам да спестя имената на училищата, в които се водят като самостоятелни ученици.

-Как е организиран един учебен ден?

– Децата си избират месечна тема, която на тях им е интересна – Древен Египет, Древен Рим, Рицари, Химия. Прави се авторска програма – ден за ден, урок по урок. Има основен урок, при който се сменят дейностите – гледа се презентация, чете се, попълват се работни листове, които са мини тестове, има игра, свързана с темата за деня или месеца. Ако се питате как се учи математика при темата за рицарите, например – най-малките трябва да свържат цифрите, за да получат рицар, по-големите пресмятат ризници, брони, оръжия.

Сутрин започваме с оформяне на кръг, за да се настроят децата емоционално. Играем народни танци или аеробика за загрявка. Неизменно присъства и рубрика за деня. Това е време, в което отбелязваме рождението, смъртта или откритието на известна личност, почитаме събитие. Децата имат своята минутка за съсредоточаване, както и мисъл за деня – „Днес съм щастлив”, примерно. Целта е да успокоят ума и да се заредят положително. Около 12 часа свършва основният урок и следва обяд. В сряда си носят домашна храна, която всички заедно споделят. В петък си готвят заедно. До 14 часа играят в парк или имат свободно време в училище, когато времето е лошо. Следобедите посвещаваме на Музикален български по Валдорфската педагогика, когато децата плетат калъфчета за флейти, имаме пеене, пиано, забавна математика, рисуване. Два пъти в месеца имат научна работилничка и правят експерименти. Обикновено тя е свързана с основната тема. Изучават френски. Основната ни учителка е завършила китайски, така че от тази година предлагаме и китайски език.

-Преподавателите педагози ли са?

-Не всички са педагози, но всеки е професионалист в своята област. Важно е да имат подход и да обичат да работят с деца.

-Използват ли учебници?

-Не, никой не ползва учебници. Нямат и домашни.

-Как се научиха да четат и смятат?

-Поискаха сами, затова се научиха бързо, на принципа на ненасилието. Често ги оставаме да си пазаруват сами, което също помага. Много е важно децата да не се страхуват да грешат.

-Не се ли страхувате, че ще им останат бели петна?

– Напротив, тяхната обща култура е доста по-висока от тази на връстниците им в масовото училище. Освен знаещи и можещи деца, ние целим да отгледаме и да възпитаме хора, които притежават богата ценностна система. Хора, които са в синхрон с природата и обичат нашия общ дом – Земята. Деца, които умеят да живеят в колектива на обществото ни и да блестят в него, уважавайки както себе си, така и околните. Ето защо моралът и процесът на социализация са много важни за нас. Но ние търсим онази социализация, в която младият човек изгражда взаимоотношения с други хора, като в същото време остава верен на себе си. Свободата и дисциплината са двете страни на монетата в нашето училище. Телефоните не са разрешени, но пък имат достъп до компютър, когато има задача с обучителна цел.

– Как постигате всичко това?

– Тайната се крие в множество групови игри, психологични работилници, градинарство и паневритмия. Те ни помагат да имаме един сплотен колектив, индивидуален подход към нуждите на всяко дете и връзка с природата, която е важна за развитието на всеки един човек. За процеса на социализация залагаме на Монтесори принципа за смесени възрастови групи. В тях децата са взаимно учители и ученици едни за други. И това се случва в процес, при който учениците се развиват със собственото си темпо. Запленен от света на познанието и воден от желанието да изследва света, малкият човек често става учител на по-големите си приятели, печелейки тяхното уважение. В същото време децата общуват съвсем непринудено и с учителите си.