Майки на четвъртокласници от ОУ „Кочо Честеменски“ недоволстват, че на задача №13 липсвала линия на една от геометричните фигури, което довело до грешно решение. Квесторите не обърнали внимание

Родители се жалват от некоректно разпечатана задача от теста за национално външно оценяване по математика в 4. клас. Проблемът касае задача №13. Децата от ОУ „Кочо Честеменски“ получили изпитния вариант без една линия, която оформя основния правоъгълник, а това довело до грешен отговор. По време на изпита дете попитало квестора дали на съответното място има линия, защото се усъмнило, че има неточност, но учителят отговорил, че няма право да прави пояснения.

Не знам какви са правомощията на квесторите по време на изпита, не знам на какви принтери се отпечатват тестовете и дали са били напълно изправни, но никой не си е направил труда да провери съответствието на оригинала с копието, коментира един от родителите на потърпевшите деца. И недоумява защо никой не е реагирал. Едва вечерта, когато децата споделили на родителите си, станало ясно, че всички имали проблем и се обърнали към ръководството, за да разплетат казуса.

За някои от четвъртокласниците оценката била важна, тъй като възнамерявали да кандидатстват в профилирани паралелки с математика или в Математическата гимназия от 5. клас.

От Регионално управление на образованието са изпратили проверка в училището, за да се установи причината за инцидента. На този етап е ясно, че не се касае за грешка във файла, а при разпечатването.

Директорът на училището Златка Алдженаби заяви готовност да коментира, но щом получи разрешение от МОН. “Уча в Пловдив” ще публикува позицията. Довечера в училището ще се проведе родителска среща със семействата на четвъртокласниците.