Плакати с призив: „Незабавен ремонт!“ бяха издигнати в залата на ОбС, където се проведе общественото обсъждане

„Дъщеря ми също учи в гимназията, така че съм наясно с проблема“, каза кметът Здравко Димитров

Плакати с надписи: „Мизерия в 21 век!“, „Гавра с деца и учители!“ „Незабавен ремонт!“ издигнаха родители на ученици от Хуманитарната гимназия по време на общественото обсъждане на бюджета на Пловдив, което се проведе в залата на Общинския съвет. Те настояват за спешен ремонт на сградата, а снимки от плачевното състояние на фасадата и класните стаи бяха прикрепени към плакатите.

Протестиращите за пореден път разказаха, че от фасадата на сградата вече се откъртват камъни, че паркетът в класните стаи е изпочупен, вратите са изгнили, по стените се е образувал мухъл, а централното стълбище е “изядено”. Описанието на драматичното състояние на 140-годишната сграда, която е паметник на културата, е актуално към днешна дата.

Както „Уча в Пловдив“ първи писа, през миналата седмица учители и родители пуснаха петиция във фейсбук с искане сумата от 6,5 млн. лева за основен ремонт на сградата, в която се помещават Хуманитарна гимназия Св.св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“, да бъде планирана в бюджета на община Пловдив за 2022 година.

Проектът за реставрация е готов. Количествено-стойностната сметка сочи, че са необходими 6,5 млн. лева, поради което настояваме тези средства да са включени в общинския бюджет, за да може ремонтът да започне през летния сезон, гласи призивът.

От много години училищните ръководства, колективите, родители и бивши възпитаници на двете училища водим борба за основен ремонт на общата ни сграда. 140-годишният архитектурен шедьовър (паметник на културата от национално значение) се нуждае от незабавни действия по неговата реставрация. Безусловен приоритет е осигуряването на безопасна среда за над 2000 ученици и 150 учители, без да бъдат застрашавани от падащи мазилки и орнаменти, без заковани прозорци и разпадащ се паркет, се казва още в петицията.

Проектът за консервация и реставрация беше внесен за съгласуванe в Националния институт за недвижимо културно наследство през ноември 2020 година, за което “Уча в Пловдив” е писал. Предвидена е реставрация на фасадите, възстановяване и укрепване на мазилките  и декоративно-пластичните каменни елементи, подмяна на покривните покрития и водосточни тръби, реставрационни работи по оригиналната дървена дограма и обков на прозорците и вратите, на интериорните елементи – стълбища, парапети, настилки, стени, тавани, ремонт на санитарните възли и на спортните площадки, реновиране на оградата, на откритите сцени, перголата и фонтана.

Планирани са мерки за подобряване на енергийната ефективност, подмяна на ел. и ВиК инсталациите и обзавеждането, възстановяване на дворното пространство, поставяне на мълниезащита, изграждане на охранителна система, инсталиране на видеонаблюдение, пожароизвестителна система, интернет, мултимедия и художествено осветление.

Кметът Здравко Димитров:

„Видях снимките. Не са приятни. Ще изпратим служители от „Жилфонд“, за да могат да отстранят най-спешните повреди. Важното е, че имаме строително разрешение. Имаме и обещание от правителството да бъдат осигурени средства. Дъщеря ми също учи в гимназията, така че съм наясно с проблема. Не ми е безразлично какво се случва със сградата.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов:

До лятото трябва да тръгнат държавните и европейските финансирания, така че се надявам тогава ремонтът да може да започне. Реконструкцията на сградата е приоритетите на общината. Знаете, че стартира и проектиране за нова сграда в двора на Хуманитарната гимназия.