Учебната година в училището стартира с „артистична подкрепа“ за уволнения преподавател по солфеж
Ако съкратим друг колега, нали и той ще протестира, казва зам.-директорът Мария Проданова

DSCF6666

С табелки на реверите „За г-н Желев“ пристигнаха рано тази сутрин пред сградата на Музикално училище „Добрин Петков“ деца и родители. Поводът е уволнението на преподавателя по солфеж Димитър Желев, за което „Уча в Пловдив“ първи писа по темата. Педагогът е бил освободен още през юни и в продължение на три месеца родителите на учениците, на които е бил класен и е преподавал по предмета, са започнали поредица от жалби до Министерството на културата, парламентарната комисия по образование, Регионалния инспекторат. Въпреки това до момента той не е възстановен, затова те решават в първия учебен ден да изразят подкрепата си към 34-годишния преподавател. Който, от своя страна, е завел дело в съда за неправомерно уволнение. Самият Желев не бе на проявата в негова защита.

Въпреки дъждовното време, родители и деца се явиха един час преди официалния старт на церемонията по откриването и за пореден път обясниха, че настояват той да се върне на работа.
Беше класен на 8 клас и преподавател по солфеж в начален курс. Цяло лято писахме молби в опит да разрешим проблема. Отговорите, обаче, които получихме, са в духа на „Нищо не може да се направи, обясниха родителите. Според тях е, меко казано, странно, че във време, когато се жалваме от липсата на млади учители в клас, се съкращава именно такъв човек, който работи с невероятен плам и хъс.
Той им беше като втори баща – не само ги учеше, но и възпитаваше. Посадиха лалета и дърво в двора, каза майка на второкласничка.

Недоволстващите направиха уточнението, че никога Желев не се е опитвал да влияе нито на тях, нито на децата, що се отнася до религиозни убеждения.

Да разговаря за пореден път с родителите дойде помощник-директорът на училището Мария Проданова, тъй като директолът Нели Попова бе на съвещание на арт училищата в Министерството на културата.
„Желев е мой ученик. Години наред съм му преподавала литература и дори съм била негов класен. Мога да кажа само хубави неща за него. Но, когато броят на децата намалява, трябва да се направи подбор измежду колегите по солфеж. Законодателят е уредил така въпроса. Съставена е комисия и тя е решила, че Желев трябва да бъде освободен. Тепърва въпросът ще се решава в съда. Нито социална, нито верска принадлежност играе роля за подбора на учителя, а неговата професионална квалификация. Ако освободим друг колега, с по-голям професионален опит, нали и той ще заведе дело. Освобождаването му не е прецедент. Разделяли сме се с много скъпи наши колеги“, коментира Мария Проданова.

“Чувствам се богат, че имам такива ученици. Горд съм с тях. Освобождаването ми е резултат от лично отношени Да, може би е направена комисия, но чух доста клевети по мой адрес. Затова, като български гражданин, мога да си търся правата. През юли съм завел дело за неправомерно уволнение и всеки момент трябва да бъде насрочно първото заседание”, каза за “Уча в Пловдив” Митър Желев. По повод упреците, че той стои зад организираната подкрепа, той заяви, че в продължение на два месеца и половина е бил при родителите си в Америка. И се е върнал преди два дни. Освен това родителите били изключително интеригентни хора, със собствена позиция, които няма как да се оставят да бъдат манипулирани. Той ги призова да не отписват децата си от училището, за да продължат да развиват таланта си.

Най-малките ученици - първолаците, нямаха търпение да се снимат с класната си на първия учебен ден.
Най-малките ученици – първолаците, нямаха търпение да се снимат с класната си на първия учебен ден.

1 КОМЕНТАР

  1. Преподаването не е професия а призвание. Реакцията на госпожа Проданова е административна, но не по същество. Успехът на учениците е продукт на съвместна работа между учители и родители, особено в Музикалното училище, защото ги обучават индивидуално. Може ли да се поставя под въпрос дали родителите са прави да защитят учителя, който работи вероятно по удовлетворяващ начин с тях и децата им? Ако аз имах дете в музикалното, щях да се съмнявам в чистото управление на училището. Дано директорите се ориентират навреме и поискат място за учителя Желев. А що се касае до неговата религия, много са църквите и сектите в България, та не прави особено впечатление вече. Щом ги възпитава по християнски, не е опасен я! Дано не се стигне до родителско сваляне на директора, че ще стане голяма гадост и то на гърба на децата.

Коментарите са затворени.