На няколко пункта в града се събират подписи срещу сливането на училището с ОУ “Георги Бенковски”, печатат 1000 плаката за сесията на 17 май

dusho1

Мащабен протест стягат родители от ОУ “Душо Хаджидеков” срещу предложението за сливане на училището с ОУ “Георги Бенковски”. За целта, по инициатива на майки на първокласници, е създадена специална група във Фейсбук, а паралелно с това на няколко пункта в района на училището се събира подписка срещу предстоящото обединение. Вече са събрани и първите 30 лева за отпечатването на протестни плакати, с които родителите ще окупират сградата на Общинския съвет на 17 май, когато ще се гледа предложението. Необходимата сума за 1000 плаката е 240 лева, така че от Фейсбук групата призовават, който може – да подкрепи каузата. Сборният пункт е 8 часа в деня на заседанието на градския парламент пред централния вход на Младежкия дом.

“Това сливане е стряскащо и крие много неизвестни”, “Нека се замислим, особено хората от квартала, нека не бъдем пасивни!”, “Като съм с две деца – едното в начален курс, другото в прогимназията, как ще ги водя по едно и също време в сгради, които са достатъчно раздалечени една от друга”, са част от коментарите в мрежата.

Има и родители обаче, които смятат, че допълнителната сграда ще подобри условията на обучение и ще даде възможност за целодневна организация на 1-4 клас. Други пък контрират, че “елитното училище” ще изгуби от авторитета си при сливането.

Едновременно с  това недоволстват и родителите от ОУ “Георги Бенковски”.

orig_28662a4b8f137d8f38d8e49e71e7d9b4

“Ние, родителите, сме твърдо и категорично против това сливане, сами сме избрали училището на децата си, съвсем съзнателно, ако сме искали да учат другаде, те щяха да учат другаде, ако искахме други учители за децата си, те щяха да имат други учители! Проблемът” с ОУ „Г. Бенковски” не е от вчера, отдавна нашето училище е най-малкото в града и ние си го знаем, но си го харесваме такова”, се казва в писмото на недоволните семейства от школото в Съдийския квартал.

Припомняме, че в “Бенковски” учат само 126 деца и с всяка година техният брой намалява. Има и маломерни паралелки. От друга страна близо 800 се обучават в ОУ „Душо Хаджидеков”, което наема допълнителни помещения под наем, заради недостиг на базата. „Георги Бенковски” е в изключително тежко финансово състояние, заради малкия брой ученици и дори не могат да се направят рутинни ремонти по сграда.  Директорът на училището Виктория Теленчева постоянно се опитва да съкрати  разходите за издръжката, но с малкия бюджет, с който разполага, трудно  успява да покрива нуждите на учебното заведение.

Според вносителя на предложението и зам.-кмет по образованието Стефан Стоянов идеята на обединението е качеството и нивото на образование и в двете училища да се вдигне. Според него с промените ще се пристъпи към едносменен режим на обучение, а всички добри практики, както и преподавателският състав се запазват.

С реформата ще бъде съкратено едно директорско място, това на ОУ „Георги Бенковски”.  Кой ще е новият директор ще стане ясно през септември, когато ще се провеждат конкурси. Сегашният директор на ОУ “Душо Хаджидеков” Георги Стефанов предстои да се пенсионира, което изобщо няма общо с идеята за сливане.

1 КОМЕНТАР

  1. Гадове,
    Посегнаха и на най – святото – децата ни! Да се направи ревизия на всички приети деца: кой от какъв адрес идва. Спрете корупцията в тези училища : 2000 лв. се говори за прием на дете от селата. РЕВИЗИЯ и ПРОВЕРКА!!! След проверката ОСТАВКА на директора, както и на всички замесени, Нека децата ни да учат в квартала си, а не селяните в града гражданите на село. Кмете, затова ли плащам данъци? ПОДКРЕПЕТЕ не мен, а ДЕЦАТА !!! ПРОВЕРКА, ПРОВЕРКА, ПРОВЕРКА. СПРЕТЕ КОРУПЦИЯТА!

Коментарите са затворени.