От тях 205 са в начален етап, сочат данните на Регионалното управление на образованието

Родители на 360 ученици от 1 до 12 клас в Пловдив и областта са поискали децата им да се обучават дистанционно по разлини причини. От тях 205 са в начален етап, но цифрите се променят непрекъснато, съобщава началникът на Регионалнто управление на образованието Иванка Киркова. Отделно от тази бройка има и 110 болни деца, които също ще се обучават неприсъствено.

Повечето директори са закупили въздухопречистватели и бактерицидни лампи за класните стаи. Носенето на предпазни шлемове и маски в клас за малките ученици е по преценка на педагогическите екипи, но масово са въвели изискването за лични предпазни средства по време на урок.

На учители, които се боят да се върнат в класните стаи, е дадена възможност да ползват отпуск. В банката за заместници има 2400 техни колеги, каза днес просветният министър Красимир Вълчев. Над половината са със специалност предучилищна и начална училищна педагогика, а около 1200 са студентите. Той посъветва при трудности със заместване на титуляр в начален курс на негово място да влиза педагог от занималнята – така приоритет ще имат задължителните дейности пред самоподготовката, а заниманията по интереси могат да се отложат.

Главният експерт в МОН Ваня Георгиева заяви днес пред БНТ, че засега няма данни за сериозно изоставане на учениците, обучаващи се в електронната среда. По думите ѝ електронното обучение не може напълно да замести присъственото, тъй като в училище има елемент на възпитание и комуникация. На този етап не се предвижда удължаване на учебната година.