Опашки се извиха пред училищата гнезда в първия ден от внасянето на заявления за участие в класирането

Родители на седмокласници започнали да подават документи онлайн още в първите минути на днешния 5 юли, когато бе отворена електронната системата за онлайн кандидатстване. Въпреки това обаче, за да са сигурни, че са попълнили коректно заявленията и не са допуснали технически грешки, те дойдоха днес в едно от училищата центрове – СУ „Пейо Яворов“. Тук преподаватели помагаха на родителите при подреждането на желанията, сверяваха кодовете на съответните профили и специалности. Имаше и неориентирани кандидат-гимназисти, които тепърва търсиха справочници.

Явно е имало доста семейства, които са решили да подадат заявления още в полунощ и системата за кратко се е сринала, разказаха днес учители от СУ „Пейо Яворов“, които улесниха родители и ученици при попълването на документите. За да са сигурни, че посочените на хартия данни са точно в желания ред, децата можеха да видят на екрана в класната стая посочените от тях специалности преди окончателното подаване на заявлението.

Опашки се извиха от рано сутринта и пред петте училища гнезда в Пловдив – ОУ „Екзарх Антим I“, СУ „Цар Симеон Велики“, СУ „Софроний Врачански“ и СУ „Найден Геров“. В областта работят общо 22 центъра. До 7 юли тече кампанията за подаване на заявления за участие в класирането за прием в гимназиите.

Родители, дошли на място в „Пейо Яворов“, споделиха, че за по-сигурно не използват онлайн системата, а се доверяват на подаването на документите чрез комисиите. „Друго е да види още едно око, да получиш консултация“, сподели майката на Пресиян, която се наложило да дойде втори път с малкото му братче в количка, тъй като не била направила копие на медицинското свидетелство.

Имало родители, които пристигнали с готова подредба на желанията, но кодовете им се оказали грешни, тъй като използвали стар справочник и се наложи да пишат отново.

Припомняме, че тази година над 5600 са седмокласниците в Пловдив и областта. Всички следва да участват в класирането за прием.

Очаква се първото класиране да стане ясно на 12 юли.