Автоматичната проверка на онлайн системата за прием показа лъжливи адресни регистрации, месторабота на родителите и липса на брат и сестра в съответното училище

Двойно повече свободни места от регистрираните кандидат-първокласници на второ класиране

2

Родители на първокласници са декларирали неверни данни, за да успеят децата им да се класират в най-желаното от тях училище. Измамата обаче е била засечена при автоматична проверка на онлайн системата за прием, която общината въведе от тази година. Най-масово родителите са посочвали настоящ адрес в района на желаното школо, който не е променян. Проверка в системата на ГРАО обаче доказала, че регистрацията е сменена след 1 януари тази година.  Според Член 34 от Наредбата за прием родител, посочил данни, които не могат да бъдат удостоверени, получава отказ от класиране, обясниха от просветния отдел на общината.

Практиката се прилага масово от години – семейства намират познати в района на предпочитаното от тях  училище и се регистрират фиктивно на техния адрес. От тази година обаче, с въвеждане на електронната система, този критерий им носи 5 точки. На тези, които са разкрити, децата не са записани и местата им са обявени като свободни на втори тур.

Другите лъжливи данни, на които са се натъкнали просветните експерти, са фалшиви бележки за месторабота в района на училището и наличието на брат и сестра в съответното школо. Тези два критерия също носят повече точки.

Това води и до свободни места на второ класиране в училища, за които има традиционен наплив и недостиг на места – 6 в ОУ „Алеко Константинов”, 3 – в основната сграда на ОУ „Душо Хаджидеков” и още 22 в другата, която преди бе на ОУ „Георги Бенковски”. Едно свободно място има дори в ОУ „Кочо Честеменски”, където възникна напрежение заради 112 кандидатстващи деца и само 44 бройки, заети изцяло от подгответата  в школото. Проблемът се появи, тъй като миналата година училището разкри четири паралелки за първолаци, а тази са двойно по-малко. След брожения на родители, които реално живеят на адрес в района на училището, ще бъде разкрита още една паралелка. Неприети деца от района има и в ОУ „Петър Берон”, където тази година паралелките са само две.

Общо 736 са свободните места за второ класиране. Около 400 са децата, които ще участват на втори тур, обобщиха от общинския отдел „Образование”. Към момента от 3639 обявени на старта бройки са заети 2904 – тези родители са удовлетворени от приема на първо класиране и вече са записали децата си там, където електронната система им е отредила място.

Свободни позиции има във всичките 45 учебни заведения с първолаци в отделните райони. Най-много непопълнени места има в „Тракия”. 39 са в СУ „Св. Седмочисленици”, 16 – в СУ „Черноризец Храбър”, 25 – в СУ „Димитър Матевски”, в СУ „Софроний Врачански” – 21. 47 са вакантните бройки в СУ „Константин Кирил Философ”, а 36 – в СУ „Хр.Г.Данов”. 20 незапълненени има в СУ „Никола Вапцаров”, 24 – в Арменското училище.

Най-вероятно ще се наложи закриване на паралелки в някои училища, прогнозираха от общината. За догодина се умува промяна на някои от критериите с цел предотвратяване на лъжливи данни.