Учениците, които учат онлайн по здравословни причини или по избор на родителите, да продължат образованието си по този начин до 30 юни. За това настояват родители и учители в отворено писмо до министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.

В него се казва, че родителите на децата, учещи от разстояние в електронна среда, обединени в неформалната организация “Родители за безопасно образование”, както и неформалните организации “Обединени учители за безопасно образование” и “Учители за безопасно образование”, заявяват, че са обезпокоени от вероятните неблагоприятни последици от отпадането на епидемичната обстановка в страната.

“Ваксинационното покритие у нас е около 35 процента. Все по-малко хора се ваксинират. Въпреки че пандемията не е свършила и вирусът циркулира, като в ред държави се заражда нова вълна, фокусът на обществения интерес е изместен към събитията в Украйна. Това оставя усещане в обществото, че заразата е приключила.

Бежанската вълна и интегрирането на децата, потърсили закрила у нас, допълнително увеличават риска от разпространение на COVID-19 и от други инфекциозни заболявания. Беше изготвена препоръка от здравните власти и от главния държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев, че е желателно извънредната епидемична обстановка да се запази до 15 май, но този доклад не беше взет под внимание”, се казва в отвореното писмо от организациите.

В него се отбелязва, че по приблизителни данни децата с разрешителен режим от регионалните управления на образованието са между 2000 и 3000. Много от тях са пълни отличници и с грамоти от състезания. Представителите на родителските и учителските организации настояват тези деца да имат право на бъдат в ОРЕС до края на учебната година. Ако тази възможност не бъде дадена, те ще бъдат принудени да изберат самостоятелна форма на обучение.