Родители искат Министерство на образованието и науката да даде възможност децата им да започнат новата учебна година дистанционно. Това обяви днес Ива Недялкова, която е част от родителска група, която настоява да бъде регламентиран онлайн вариант на обучение.

Според нея масовото посещение в училище ще доведе до мълниеносното разпространение на коронавируса, тъй като учениците ще имат досег с други хора по пътя към учебното заведение и при установен случай на заразен ще е невъзможно да бъдат издирени контактните лица.

„Не сме против присъствена учебна година. Не искаме да отнемаме правото на никое дете да посещава часове. Разбираме много добре родителите, които нямат възможност да останат вкъщи с децата си, да работят у дома и самотните родители. Опитваме се да влезем в тяхното положение и молим за същото от тяхна страна”, обърна се Недялкова към онези родители, които нямат резерви и са готови са пуснат децата си в клас.

Родители коментират, че дистанционната форма има много предимства, особено за хората с хронични заболявания,  респираторни, автоимунни и сърдечни, астма, диабет, високо кръвно. Това са заболяввания, от които страдат и част от учителите.

По отношение на обявените мерки от МОН, които включват носене на маски в коридорите; разминаване на междучасията с цел да не се допуска струпване на много деца на едно място и възможността да се пускат лампи, които да убиват вируса, Недялкова е категорична, че тези мерки няма как да се изпълняват и ако близо 700 000 ученици в България тръгнат съвкупно на училище, до 1-2 седмици ще има негативни резултати.

Тя добавя, че навсякъде по света, където са отворили училищата, положението рязко се е влошило, а България е избегнала италианския сценарий пролетта, защото от края на януари училищата са били затворени. В Израел след отварянето на училищата от 50 случая на ден, за един месец те са стигнали до 1500 дневно, а в САЩ увеличението е с 90%, поради което много щати минават дистанционно.

Недялкова е убедена, че съществуващата възможност в момента – самостоятелна или индивидуална форма на обучение, не е вариант за началния курс, тъй като децата буквално отпадат от образователната система и е наложително възрастните да се превърнат в техен учител.