В онлайн петицията те настояват за сливане на двете части и намаляване броя на задачите в първата за сметка на втората, писмо с предложенията им е внесено и в МОН

Родители на седмокласници изразяват несъгласието си с формата на Националното външно оценяване по математика за 7-класниците. В онлайн петиция до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев те искат промяна на формата на НВО. Предлага се сливане на двете части и алтернативен вариант – намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита.

Писмо с тези предложения е е внесено и в МОН на 15 януари, съобщават от родителската инициатива, цитирана от БТА.

Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на две части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути, а във втората част – на 3 задачи за 90 минути. Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците, твърдят родителите в петицията. Според тях недостатъчното време за преглед или поправка ще представи добре предимно по-бързите и приспособими ученици, за сметка на тези, които, макар и с достатъчно знания, работят по-бавно.

В петицията се отбелязва, че за разлика от математиката, НВО по български език и литература е система от два коренно различни изпита – проверка на граматическите знания, както и на езикови и писмени умения при изграждането на текст – преразказ по непознато произведение.

Те настояват да бъде обсъдена промяна на формата на НВО по математика още за настоящата учебна година и предлагат алтернативен вариант – 18 задачи с избираем отговор в първа част и 5 задачи с нарастваща сложност във втора.

Според родителите, инициирали петицията, предложените два варианта за промяна на изпитния формат по математика ще осигурят на учениците достатъчно време за обмисляне, решаване и проверка на задачите, което ще им даде възможност да покажат в максимална степен знанията си.