SONY DSC

KUKA YouBot на инж. Васил Попов разпознава обекти, локализира ги и в зависимост от управляващия алгоритъм променя поведението си

„Дадох на робота нови познания за обработка на визуална информация чрез камера. Сега KUKA YouBot вече различава конкретни обекти, локализира ги и след това в зависимост от управляващия алгоритъм променя поведението си“, казва асистентът от пловдивския филиал на Техническия университет инж. Васил Попов. Той е първият за тази година доктор на филиала, който преди дни защити успешно дисертацията си на тема: „Нови подходи за адаптация и обучение при управление на интелигентни роботи“.

Да даде повече  разум на четириколесния университетски робот KUKA YouBot се оказало доста трудна задача. Най-малкото защото трябвало да надгражда алгоритми в поведението му. Васил Попов кандидатства и печели проект по националната програмата за млади учени и постдокторанти. Със средствата набавя за робота допълнителни сензори и техника, която да обучава изкуствените интелектуални алгоритми.

„Звучи сложно, но вече съм убеден, че моите алгоритми могат да се използват в автономните превозни средства, в медицински приложения и при качествен контрол. Целта на алгоритъма е успешно да разпознава нови, непостъпвали за него данни до момента входни данни“, обяснява Попов.

Той е част от международна общност на учени, които развиват алгоритмите за изкуствен интелект и приложението им в роботиката. Те интензивно обменят информация, за да постигнат по-добри резултати. Интересът към научна работа на асистента от Техническия университет личи от броя на международните изследователи, които в своите разработки се позовават на негови резултати и го цитират. Той самият е правил публикации за изкуствен интелект в научни семинари, конференции и списания.