SONY DSC

  Четвъртокурсничката от пловдивския филиал на университета го накарала да сортира епруветки

Роботът YuMi не се страхува от зарази и няма да се разболее от коронавирус. Затова може да работи в клинични лаборатории, заедно с хората, стига някой да го обучи. Това е нестандартният подход в дипломната работа на Антоанета Петрова – четвъртокурсничка от специалността  „Автоматика, информационна и управляваща техника“ в пловдивския филиал на Техническия университет. Макар че в началото имала намерение да научи 38-килограмовото двуръко роботче да дирижира, защото самата тя е завършила оперно пеене в Музикалното училище. Оказало се обаче, че YuMi вече е дирижирало оркестър в Модена, Италия на концерт на прочутия тенор Андреа Бочели. А тя иска да направи нещо, което никой друг не е правил.

Първата среща на бъдещия инженер Антоанета Петрова с робота Юми е в работната зала на фирма АВВ, където той е произведен през 2019 година.

„Предложихме й тема, която е уникална: работа с Юми в клинична лаборатория. Следващата крачка в дипломната й работа, където също помогнахме на студентката, беше да обясним как изглежда роботизация. В началото има доста досаден труд, в който всеки процес се „разлага“ на отделни операции. Те се описват, програмират и се превръщат в алгоритъм. Този алгоритъм YuMi може да разбере и повтори. Третата насока на помощта ни беше да осигурим на Антоанета лиценз RobotStudio® – софтуера на АББ за програмиране на робота и симулации, съветвахме я когато симулира и програмира робота, какво точно да направи“, обяснява инж. Васил Такев – ръководител на направления „Роботика и автоматизация“ и „Задвижване“ в АВВ.  Който в началото бил доста учуден, че момиче, учило оперно пеене, иска да направи дипломна работа с роботи

Антоанета посетила няколко пловдивски клиники и в една от тях й помогнали да навлезе в детайлите на работата в клинична лаборатория.

„Видях че сортирането на епруветките с проби от пациенти се извършва ръчно от клиничния лаборант. Става дума за стотици, а в случай на епидемия – хиляди проби. Това е трудоемък процес, за който не трябват специални познания, а само сръчност. Е, YuMi можеше да свърши тази работа вместо лаборантите“, разказва дипломантката. YuMi сортирал епруветките по цветове и го правил по-бързо от човека.

Засега той не помръдва от него, защото има две ръце, но няма крака. Роботчето вече е готово да се качи на автоматизирана количка и да върви из цялата медицинска лаборатория, за да обслужва няколко работни места. Това обаче е разработка на друг екип на АВВ.

За да бъде ефективен YuMi в клиничните лаборатории, Антоанета Петрова е направила не само програма, с която той да разпознава цветовете. Научила го също да разпознава положението в пространството на всяка епруветка и да я поставя правилно на мястото й. И най-важното –  не може да навреди на човека с действието или бездействието си. –

В момента един робот като YuMi  струва около 80 000 евро, като в цената е включено и определено обучение. Според инж. Васил Такев роботът и икономически изгоден за всяка лаборатория, която прави много и разнообразни изследвания. Той не се притеснява от заразни болести, след работа просто го „измиват“ с маркуч и дезинфектант.  Първият клиничен робот вече работи в САЩ, а вторият ще бъде тук в България.  Засега YuMi може да замени труда на двама души, работещи на две или три смени.

От есента на 2020 година Техническият университет ще има  нова лаборатория „Умни и специализирани роботи“, финансирана с близо 1 млн. лева по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.