Технологиите ще намалят служителите с 10%, сочат данните от изследване, проведено в 42 държави и представено на форум „Студентите питат – бизнесът и науката отговарят“ в ПУ

Роботите няма да ни вземат работните места, а дейностите само ще бъдат преразпределени, защото все повече се ценят качества като комуникативност, екипни и умения за решаване на конфликти. Това е изводът от глобално проучване сред 20 хиляди работодатели от 42 държави, включително и България. Данните бяха представени от Мария Лазова, мениджър „Бизнес развитие“ в  „ManPower Group”  по време на форум „Студентите питат – бизнесът и науката отговарят“ в Пловдивския университет.

86% от работодателите в световен мащаб не планират намаляване на персонала заради роботизацията. В България делът на фирмите, които смятат да съкращават служители за сметка на въвеждане на автоматизация, варира до 10%. Техните колеги в Австрия действат още по-твърдо и прогнозите са там свиването да е с 20 на сто. В същото време бизнесът в държави като Франция, Швеция и Ирландия има обратна нагласа – поради навлизането на новите технологии да разширява екипите с хора, които притежават и новите компетенции, нужни на пазара на труда.

„Роботите ще взимат задачите, но не и работата. Ще се появяват нови дейности, с които да се ангажира човешкият ресурс. Функциите в организациите, които ще бъдат засегнати от роботизацията са административни и офис дейности, финанси и счетоводство, човешки ресурси, производство, директно обслужване на клиенти”, коментира Лазова и се пошегува, че с нетърпение чака роботите колеги, които няма да искат увеличение на заплатата и повече отпуск.

Човешките умения изпъкват в дигиталната ера, показва проучването. Те са важни при комуникацията и при вземане на решения в трудни ситуации. Според експертите към настоящия момент не може да се предвиди какви ще бъдат 65% от дейностите за т.нар. поколение Z, така че и технологиите, които ще улесняват процесите, също са неизвестни. Със сигурност може да се каже обаче, че никой няма да се освобождава от талантливите служители. Човешките силни страни, комбинирани с техническо и дигитално ноу-хау, както и отличното говоримо и писмено владеене на чужди езици, способността да се решават проблеми ще бъдат едни от най-търсените от работодателите. Идеалният служител трябва да притежава точния микс от умения.

Участвалите в проучването работодатели споделят, че най-трудно намират таланти, които да се сработват с колегите си, с партньорите и клиентите. Според данните в изследването в САЩ през 2020 г. ще има недостиг на 2 млн. души в производствената сфера, голяма част от местата са за инженери. За да не се усети тази липса, е създадена програма за преквалификация на пенсионирани военни инженери, които след тримесечно обучение са готови за вакантните места, разказа още Мария Лазова. В Италия пък излишъкът в текстилната индустрия бил пренасочван към автомобилната. Работници се обучавали за нуждите на заводите на „Ламборджини”, „Ферари” и „Мазерати”.

Студенти от Факултета по икономически и социални науки имаха възможност да зададат въпросите си към представители на няколко висши училища, агенции, които посредничат на работодателите за откриване на най-подходящи кандидати, както и към мениджъри от банковия, туристическия, хотелиерския и аутсорсинг секторите.  Предприемачите посочиха пред пловдивските студенти, че ключови за кариерното им израстване са уменията да общуват, да вземат решения и да управляват, както и задължително владеене на втори и трети чужд език.

Що е то кариерно развитие? Какви знания и умения трябва да притежава кандидатът, за да го наемете на работа? Печалбата ли е най – важна за една компания? Как започнахте бизнеса си – с кредит или с лични финанси? Тези и още редица въпроси поставиха студентите на представителите на бизнеса, а отговорът бе метафоричен: Кариерното развитие е като строеж на къща – трябва да има кариерен план, а „строителят“ трябва да знае какъв ще е след 6 – 7 години.

Живеем в свят, в който общуването утре няма да е същото като това от днешния ден, затова е много важно човекът да иска да се развива и да учи, посъветваха младежите предприемачите.