От кан-кан и шопски танц, през балет и хип-хоп, до бачата и фламенко на фестивала на езиците на ЕГ „Иван Вазов”

Робин Худ открадна короната на английската кралица, и то не откъде да е, а от спалнята й посред нощ. На сутринта тя изпадна в шок от случилото се и повика Холмс на помощ. Каламбури със знакови имена от британското минало и настояще забъркаха днес младите актьори от ЕГ „Иван Вазов” на сцената на лятно кино „Орфей”. Дегизирани като исторически личности и литературни герои, те изиграха 20-минутен спектакъл на английски по свой сценарий и на преподавателя си Мая Петрова. Докато Шерлок търсеше короната, кралството бе пазено от сър Алекс Фъргюсън. Въпреки респекта, който всява не само на терена, бъркотията бе налице, когато Кейт Мидълтън изплака, че  принц Уилям й изневерява с Жулиета. Опитите на кралицата да въведе ред бяха неуспешни, след като Ромео се обясни в любов на Кейт. На сцената се появиха дори обърканият Хамлет, Офелия и Дездемона. В крайна сметка на помощ дойдоха вещиците от „Макбет”, които откриха короната.

Вълнуващо пътешествие в света на езиковото и културно многообразие на Европа организираха днес учениците от Руската и за пореден път показаха талант и креативност. Училището, в което се изучават шест чужди езика, направи  разходка из различни точки на Стария континент в рамките на фестивала на чуждите езици.

„Според древните мъдреци, за да можеш да опознаеш света, първо трябва да познаваш себе си, затова естественото начало е благословеното от Бога кътче на земното кълбо, което повече от 13 века носи името България”, каза водещата Мариана, а 5-годишният Алекс даде началото с пламенно изпълнение на Вазовото „Аз съм българче”. Валя Никова и Виктория Панайотова обраха овациите с шопски танц, за който им партнираха танцьори от ансамбъл „Седенчица”.Десислава Гарабедян отведе публиката във Франция с „Шанз Елизе”, след което се последва и „Кабаре”.

Балетна композиция с участието на деветокласничката Стефани Попова направи прехода между Франция и Германия, за да се качат на сцената Ирен, Петя и Фунда с „Liebdih selbst”. „Спроси” и „Небо пополам” пренесоха публиката в Русия.

Темпераментно фламенко отнесе зрителите директно в Испания, а Виктория Главчева донесе италианската вълна с „L’amore que conta”. Финалът поставиха учениците от испанските паралелки с танца „Регетон”.