Гимназисти могат да участват в експерименти и демонстрации, свързани с тазгодишната тема – стъклото – най-универсалният материал в човешката история

Рисунки с микроорганизми и дентална фотография са част от акцентите в програмата от Нощта на учените в Медицинския университет. Фокус на събитията тази година е темата за стъклото – най-универсалният материал в човешката история със съществена роля за технологичния, научен и икономически напредък на обществото.

„Медицинска дъга от стъкло“ е мотото на инициативите в Медицинския университет, планирани за 30 септември. Всеки желаещ може да се включи в някоя от активностите.

От 13:00 ч. в Учебен корпус 1 стартира Работилница „Арт Ателие“. В специално обособен кът ще има демонстрации на техники за рисуване върху стъкло и с вълна. Работилницата ще продължи до 17:30 ч.

Със същия начален час и продължителност до 18:00 ч. е изложбата с демонстрации „Изкуство под стъкло“, която ще се проведе в Музея на медицината. Експозиция на стъкленици с обучителни материали ще представи една малко позната част от патологията – от красивото до причудливото, през романтичното и казуистиката. От 16:30 ч. е предвидена презентация с набор от микроскопски изображения – възможност за „разходка“ из различни видове хистологични препарати с помощта на микроскопи, предоставени от Катедрата по обща и клинична патология.

Нетрадиционната лаборатория, озаглавена „Невидимият биохимичен състав на човешкото тяло в стъкло“ ще посрещне от 16:00 до 17:30 часа ученици от 11 и 12 клас от Езикова гимназия „Пловдив“ и техните учители по биология и химия. Входът е свободен и за всички останали, които проявяват интерес към темата. Студенти по медицина и фармация, под менторството на асистентите от Катедрата по медицинска биохимия, ще демонстрират лабораторни опити за доказване на отделни аминокиселини и витамини. Учениците ще имат възможност да покажат своите умения в лабораторни условия.

От 16:00 до 17:30 ч. във фоайето на Учебен корпус 1 ще бъде показана изложба с творби на участниците в Агар Арт конкурса за рисунка с микроорганизми върху стъклени петриеви панички с хранителни среди. За да създадат своите уникални рисунки участниците предварително са творили в Катедрата по медицинска микробиология и имунология. Стъклената петриева паничка, изобретена от Юлиус Петри, се използва за култивиране на микроорганизми, причинители на инфекциозни заболявания и, както доказват участниците в конкурса, за изкуство.

„Стъклото в денталната медицина и дентална фотография“ е темата, която обединява демонстрацията „Дентална фотография“ от 16:00 до 17:30 ч. и лекцията „Стъклото в денталната медицина“ от 17:00 до 17:30 ч. И двете активности ще се проведат във фоайето на Учебен корпус 1. Преподаватели от Факултета по дентална медицина ще демонстрират  фотозаснемане със специална апаратура и техника и ще представят изложба на подбрани снимки. Присъстващите ще се запознаят с широкото приложение на стъклото в работата на стоматолозите, особено в модерните в наши дни порцеланови, керамични и циркониеви фасети, коронки и мостове.

От 17:30 до 18:00 ч. във фоайето на Учебен корпус 1 ще се състои концерт на млади музиканти, ученици от пловдивски училища, а в 18:00 ч. ще започне награждаването на победителите инициативите от Нощта на учените.

Тази година в Европейска нощ на учените участват 15 основни и 16 асоциирани партньори от цялата страна. Кодовото име е SEARCH – Science + Environment + Art = Resilience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Програма “Хоризонт Европа” 2021 – 2027 на Европейския съюз.