Средновековни оловни ампули ще могат да се видят още в изложбата „Болести и лечение през вековете“

Римски хирургични инструменти ще бъдат показани в Музея на медицината утре, когато ще се открие експозицията “Болести и лечение през вековете”. Музеят се намира в Медицински университет. Изложбата представлява вълнуваща разходка в миналото на медицината и разказва, както за страданията, измъчвали от векове човечеството, така и за благородната професия на изцелението и надеждата.

Всеки от посетителите ще има възможност да види уникални антропологични материали с палеопатологията на предците ни – травми, професионални болести, генетични заболявания, сифилис, както и следите от различни лечебни методи – ампутация на крайник, трепанация на череп и много други вълнуващи находки.

В изложбата са включени и археологически артефакти, които свидетелстват за разнообразните медицински практики по земите ни от Античността до наши дни, сред които изпъква колекцията от римски хирургични инструменти, монети с изображения на здравеносни божества, средновековни оловни ампули и съдове за териак.

Гостуващата изложба на Националния антропологичен музей ще бъде открита на 5 март от 12 часа.

Музеят на медицината бе открит през май миналата година. Колекцията е разпределена в четири времеви периода и проследява развитието на медицината от праисторията до наши дни. Експонатите са дарени на Медицинския университет и ще се използват и за обучението на студенти.