Децата са били в Приморско, 1630 общо от областта са се възползвали от почивка по Национална програма „Отново заедно“

Регионалната здравна инспекция проверява 300 пловдивски ученици за КОВИД-19 след лагер в Приморско. Те са били изпратени по Национална програма „Отново заедно“.

„Изпратили сме списъци с имената на децата, за да може РЗИ да осъществи контакт с тях и инспекторите да преценят дали се налага да правят тестове за коронавирусна инфекция и какви“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.

Това се налага, след като преди два дни 36 ученици от Математическата гимназия и ЕГ „Пловдив“ се върнаха от Приморско със симптоми на КОВИД-19. Те са на възраст от 15 до 18 години. Всички са на домашно лечение, в добро общо състояние. Първоначално случаите са били от два хотела в Приморско, но на по-късен етап има заразени и от трети хотел. Завърналите се с положителен тест са поставени под 14-дневна карантина. За тези, които са били само контактни, срокът е 10 дни.

Още две пловдивски учебни заведения са изпращали деца по националната програма, така че общият брой на лагерувалите става 300.

По данни на РУО общо 1630 ученици са били на почивка с държавни средства. От възможността за участие в програмата са се възползвали 49 училища. Има учебни заведения, които са изпратили повече от една група. Заради зачестилите случаи на КОВИД МОН спря да приема заявки по програмата.