Учениците от цялото училище от утре до 24. март ще водят заниманията си в електронна среда. Здравният министърът заяви, че където се налага, системата ще превключва към дистанционно обучение

Регионалната здравна инспекция постанови днес Математическата гимназия да премине изцяло към онлайн обучение. Причината за решението е, че за периода от 23.02. до 09.03. са установени 8 положителни случая на КОВИД-19 сред ученици и педагогически персонал. С оглед предотвратяване възникването на нови случаи и прекъсване механизма на предаване на инфекцията, е издадено предписание от утре до 24. 03. Всички ученици да водят заниманията си в електронна среда от разстояние.

За създалата се ситуация е уведомено Регионалното управление на образованието. Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай. Директорът на училището Веселина Карапеева е изпратила съобщение до ученици и родители при констатирани случаи на КОВИД-19 в семействата да бъде своевременно уведомена във връзка с обучението след 24.март.

Данните на РЗИ за изминалото денонощие сочат за заболели нови трима учители, помощник-възпитател и медицинска сестра от детски градини в Пловдивска област. Това е наложило карантина на 88 контактни деца и 13 души персонал. Болни са също учител и двама ученици от учебни заведения. Под карантина са поставени 61 ученици.

Днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че там, където се налага, учениците ще преминават към обучение в електронна среда проф. Ангелов, „включително за малките класове и за детските градини”. Според него ситуацията е много динамична, затова решенията се взимат в движение.

Министърът е категоричен, че няма мерки, които не биха въвели. Той е изпратил писмо до всички директори на здравни инспекции, че могат да прилагат ограниченията, които счетат за необходими – да затварят ресторанти, молове, училища, фитнеси.

Междувременно дебатът за и против повторно превключване към онлайн обучение днес отново се разрази с пълна сила. В две писма – до премиера, здравния и просветния министър, се настоява за коренно противоположни стъпки. Обединение “Учители за безопасно образование” иска незабавно прекратяване на присъствената форма за всички ученици. На обратното мнение са родители, чиято онлайн подписка са подкрепили близо 4000 души и която се разпространява чрез Фейсбук групата “За качествена и иновативна образователна система”. Те са за възстановяване на присъственото обучение при спазване на противоепидемичните мерки.