Масовите събития ще се провеждат при строго следене за спазване на мерките, реши Областният оперативен щаб

РЗИ вече ще води статистика на заболелите ученици по групи в зависимост от степента на образование – от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас. Ще се събират данни и за положителните случаи в детските градини. Това обяви областният управител Йордан Иванов след днешната среща на Областния оперативен щаб, който се събра на спешно заседание. Заболеваемостта от COVID-19 в областта достигна психологическата граница от 961 на 100 000 души на 14-дневна база. Скача и броят на новозаразените в детските градини и училищата. За изминалото денонощие са установени 69 положителни случая в 31 учебни заведения. Има и 14 заболели в 11 детски градини.

“С РУО следим ситуацията в училищата. Проблемът ще бъде по-ясен, когато се запознаем с данните за отделните възрастови групи. Сега проучваме всеки отделен случай и карантинираме съответния брой деца, за да се ограничи разпространението в даденото учебно заведение”, каза директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева.

Хоспитализираните деца на възраст от 0 до 17 години са 17. Всички те са в стабилно състояние.

Плановият прием и плановите операции в болниците в областта спират от четвъртък. Изключение правят само тези, които са свързани с онкологични заболявания, ражданията, трансплантациите и рехабилитациите. С новото решение се цели да се  осигури ресурс от лекари и санитари, които да подпомогнат работещите в ковид зоните.

Масовите събития ще се провеждат при строго следене за спазване на мерките.