Чрез допитване по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление жителите на Крумово да решат искат ли нова детска градина. Това предложи кметът на община „Родопи” на днешното общоселско събрание. До срещата се стигна, след като проектът за изграждане на нова  детска градина в парка до жп гарата предизвика бурна дискусия.

На събранието присъстваха главния архитект на общината Атанас Недевски и директорът на детска градина „Снежанка” Диана Младенова.

„Всяка година десетки деца остават извън списъците, защото капацитетът на групите се запълва. Тенденцията е за увеличаване на броя на децата в Крумово и ние трябва да отговорим на изискванията на родителите”, коментира кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. Статистиката сочи, че на прием тази година подлежат 105 деца, а капацитетът на действащата детска градина в момента е 84.

Сградата на детската градина в Крумово е над 100-годишна. Ремонтирана е, но не може да поеме всички желаещи, а групите са смесени.

Крумовци се обединиха около идеята, че селото има нужда от нова детска градина, но къде да бъде тя предизвика сериозен дебат.

„Специалистите посочиха терена в парка около ЖП гарата като най-подходящ за строителството. Обсъдена е реконструкция и преустройство на сградата на съществуващата детска градина, на двора на училището и площта на парка зад кметството. Но се оказва, че съществуват редица пречки тези пространства да бъдат обособени за осъществяване на проекта”, обясни кметът.

Според проекта на община „Родопи” детската градина в Крумово ще бъде с капацитет за 120 деца, разпределени в 5 групи – четири градински и една яслена група, като дава възможност и  за допълнителна шеста. Всяка група ще има собствена площадка, отделно в двора ще бъде изградена обща, както и вътрешна зала за спорт. Предвидени са помещения за топла и млечна кухня, перално и котелно.

Желанието на хората да се организира Общо събрание, където да упражнят правото си на пряка демокрация е голямо, но колко хора реално ще отидат да гласуват, ако местният референдум се проведе, зададе риторичният въпрос кметът Михайлов.