Посетителите могат да видят единствената в Европа официална реплика на екипировката от утре

Реплика на уникалния костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история, ще бъде изложена от утре в Природонаучния музей. Посетителите ще могат да видят и докоснат единствената в Европа официална реплика от мисията „Аполо“ 11 още тази събота. Тя  гостува у нас със съдействие на американското посолство и е предоставена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена. Посетителите ще научат какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност.

Уникалната космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националния музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсоновия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналният костюм на Армстронг. Инициативата за изработването репликите на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена по повод 50-годишнината на мисията, чествано през 2019 г.

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл” кацна” – тези знаменити думи прозвучават в безкрайното космическо пространство с полета на космическия кораб “Аполо”11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Костюмът гостува за първи път в България през януари 2021 година в „Музейко“. Сега той ще бъде показан и в Пловдив, тъй като миналата година планетариумът на Природонаучния музей получи предложение да се превърне в национален възел на Международния астрономически съюз – организация на професионалните учени в областта на астрономията. В рамките на проекта предстоят виртуални срещи с интернационални астрономи, еколози и изследователи; изложби, показващи най-значимите открития в астрономията; детски научни работилници;  дискусии за климатичните промени.

В музея се допускат само посетители със зелен сертификат. Изключение правят децата до 18 години.