Национален конкурс по актьорско майсторство събира млади  таланти  под тепетата

 

AAA

 

Атрактивно изпълнение, добра техника на говора и актьорско присъствие на сцената ще трябва да демонстрират участниците в националния конкурс по актьорско майсторство, за да се класират на призовите места в състезанието, което организира гимназията за сценични и екранни изкуства под тепетата. Състезанието е отворено за ученици от средните училища по изкуства и за млади театрални формации. Идеята е да се прояви креативен подход при избор на различни актьорски техники и да се засили мотивацията на учениците за професионалното им обучение.

Участниците ще се състезават в две възрастови групи – от 8 до 11 клас и над 18 години. Всяко училище може да участва с максимум 10 души и в двете категории. Комисия избира до 40, които да преминат от първи във втори кръг. В репетицията си за НАТФИЗ или другите театрални факултети на висшите училища, бъдещите актьори могат да изявят себе си със стихотворение, басня или монолог. По-големите имат право да представят и откъс от пиеса. Гимназията осигурява техника за звук и осветление.

Конкурсът ще се проведе на 26 и 27 март, а в състава на журито ще влязат преподаватели от гимназията, както и изявени пловдивски актьори и режисьори. Оценяването ще е по шестобалната система. Класираните на първите три места в двете възрастови групи ще получат предметни награди, а за всички участници са предвидени грамоти.