Всички занимания са напълно безплатни и се водят в малки групи, а екипът предстои да  премине обучение за работа в електронна среда, уточнява новият директор Озден Мурадова

Усилен ремонт кипи във фоайетата на Центъра за подкрепа за личностно развитие-ОДК в навечерието на новата учебна година. С отпуснати от общината извънредни средства се освежават коридорите и стълбищните площадки, за да се създадат по-добри условия за работа на педагозите и децата, избрали заниманията по интереси на Центъра.

Със спечелен проект по национална програма на МОН предстои да бъде направен ремонт и на репетиционната зала на Хора на момчетата. Сумата, която ще бъде отпусната за обновлението, е близо 19 000 лева.

„Базата има нужда от цялостно обновление, но на този етап ще извършим освежаване, защото не разполагаме с особено много средства. Благодаря на общината, че направи всичко възможно да отдели сума и за нас”, казва новият директор Озден Мурадова. В продължение на месец тя бе временно изпълняващ длъжността, но от 1 септември вече е титуляр на ръководния пост, след като спечели конкурс за мястото.

Амбицията й е да превърне сградата на бул. „Шести септември”, позната на няколко поколения деца и младежи с различни имена през годините, в желано място, където да надграждат знания и да развиват дарбите си. При това напълно безплатно. За нито едно от заниманията в трите направления – спорт, изкуства, наука и технологии, не се заплаща месечна такса. Децата и младежите могат да избират курсове по български и математика, фотография и изобразително изкуство, дизайн, творческо писане и английски език, хорово и солово пеене, народни танци и джаз балет, художествена гимнастика, гребане, карате и др. Идеята е през новата учебна година да се разкрият две нови форми – футбол за малки деца в две възрастови групи – 2-4 и 5-7 клас, които ще тренират на общинските терени на Гребната база. Ако има интерес от страна на деца и родители, ще тръгне и курс по немски език за ученици от 5 до 7 клас, както и по испански за начинаещи.

Клубовете, школите и формациите се включват в много инициативи на Община Пловдив, от Националния календар за изяви по интереси и Националния спортен календар на МОН, както и в други национални и международни състезания и конкурси. В Центъра работят кариерни консултанти, които подпомогнат учениците в процеса на кариерно ориентиране, в избора на образование, професия и работа. Емблематични за града хорови и танцови състави, също развиват творческата си дейност под шапката на Центъра.

Родителите могат да подават сканирани заявления за прием по електронна поща или лично да запишат децата в сградата на ОДК на бул. „Шести септември“ до края на месец септември.

„Групите при нас са малки, така че ще спазим всички противоепидемични мерки”, уточни Мурадова. Следващата седмица по нейна инициатива екипът на Центъра ще премине обучение за работа в електронна среда, така че ако МОН обяви превключване на обучение от разстояние, ръководителите на клубовете да бъдат подготвени, а децата да не са лишени от любимите си занимания.

Залата за репетиции по поп пеене.