Правим всичко възможно да стартират максимално бързо, каза в Пловдив зам.-министърът на образованието Деница Сачева

„Не мога да се ангажирам с конкретен график за Пловдив, но правим всичко възможно по-голяма част от ремонтите на държавните училища по Оперативна програма „Региони в растеж” да стартират до края на септември. Процедурата беше страшно дълга, с много условия, които трябваше да бъдат спазени”.

Това коментира пред „”Уча в Пловдив” зам.-министърът на образованието Деница Сачева по повод изоставането в графика на училищата от града под тепетата.

Договорът на стойност 2 334 426 лв. включва обновяване и модернизация на общо държавни професионални гимназии в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище. Преди две седмици започна обновяването на три русенски, но в Пловдивска област се бави, което тревожи директорите, тъй като лятната ваканция преполови. Работата още не е започнала, а финансирането трябва да се усвои до края на годината, което означава, че ремонтните работи ще се извършват по време на учебната година и ще предизвикат сериозни затруднения.

„Правим всичко възможно да стартират максимално бързо, но е сигурно, че ще застъпят учебната година и ще се наложи да се работи по време на занятията. Надявам се директорите да направят нужната реорганизация”, каза още Сачева.

Сред пловдивските училища, предвидени за реконструкция, са ПГ по туризъм, ПГ по електротехника и електроника, Националната търговска гимназия, ПГ по транспорт, ПГ по машиностроене, ПГ по битова техника, ПГ по архитектура, строителство и геодезия. С пари по оперативната програма ще се модернизира също сградата на ПГ „Цар Иван Асен II” в Асеновгради ПГ „Ген. Владимир Заимов” в Сопот.