Започва ремонт на релсовия път на Детската железница. Композицията „Знаме на мира“ пътува в подножието на Младежкия хълм.

Община Пловдив стартира належащ ремонт, в рамките на който ще бъдат подменени 300 траверси по трасето на железницата, дълго 950 метра. Реконструкцията ще струва 60 хиляди лева, като се очаква да приключи до 15 септември и за първия учебен ден атракционът отново да посреща гости.

Строежът на теснолинейната железопътна линия започва на 21 април 1979 г. Строена е от ученици и студенти със съдействието на пловдивското гражданство. Освен по повод световната асамблея, атракцията е замислена и в чест на 35-годишнината на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“. Релсите са от железопътната линия Кочериново – Рилски манастир, върху които и днес може да се прочете годината: 1923. Трасето е създадено за 156 дни.

Детската железница отново е пусната в експлоатация през 2007 година. Влакчето, съставено от локомотив и три вагона, преминава през седем съоръжения. Приключението започва от гара „Пионер“ в долната част на тепето, която е оборудвана с перон, два коловоза и светофар. Продължава да се вие нагоре, като минава през мост, построен над пешеходна алея, железопътен прелез с бариери и 50- метров тунел. След това идва ред на естакадата, дълга 125 метра.

Тази година Община Пловдив закупи нова електрическа батерия за локомотива. Влакчето е с капацитет 50 места и прави по 6 курса на ден, всеки от които трае по близо 25 минути. Цената на билета е 1 лев.